Знаменита Набережна Дніпра: що було колись на її місці (фото)

Насамперед гостям Дніпра показують набережну, та й самі городяни із задоволенням прогулюються нею. Набережній Дніпра майже 89 років і вона змінювалася весь цей час. На краще, звичайно. Історики та краєзнавці нагадують, що було раніше там, де виникла потім ця найкрасивіша магістраль міста. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-спільноту "Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ". 

 набережна 50-ті

Набережна у Дніпрі простяглася на 23 кілометри і об'єднала три вулиці : «Січеславська Набережна», «Набережна Перемоги» і «Набережна Заводська». Їх зводили у різні відрізки часу. Наприклад Центральна частина Набережної встигла пережити кілька реконструкцій (остання проведена у 2005-2007 роках)

набережна до 30-х років

А колись ці місця навіть не наводили на думку побудувати щось єдине, схоже на магістраль.

Якщо трохи забути географію, то, перебуваючи в Катеринославі, можна не здогадатися, що Катеринослав стоїть на Дніпрі. І підійти до нього та під'їхати важко, - писали у катеринославській газеті «Південна Зоря».

катеринослав загальний вигляд
Майже весь берег тоді являв собою промислові об’єкти, пристані та хаотичну житлову забудову.

Берег Дніпра від залізничного мосту, кінчаючи Ливарною вулицею – один суцільний лісовий склад. Це центр лісового ринку, де відбувається продаж, скуповування та розпилювання лісу. Сюди припливають плоти, вони розвантажуються. На березі кілька тартаків, завалених вдень і вночі роботою, особливо влітку. Загалом дніпровський берег украй запущений та засмічений. Завдяки відсутності будь-якого нагляду, він останнім часом перетворився на суцільний звалищний пункт,- так описували картину тодішні журналісти.

І все ж набережну було вирішено будувати. Це було не стільки естетичне, скільки політичне питання. Розпочалися роботи у 30-х роках.

набережна ліхтарі
До другої світової вдалося збудувати три квартали набережної. Продовжили лише наприкінці 60-х років.
Центральна велика ділянка була найважчої у справі втілення мрії міста про рівну й красиву Набережну. Бо гранітні виступи однозначно цьому заважали. І не лише вони.

набеоежна човни
На місці нинішнього Фестивального причалу, від вулиці Ливарної до парку Шевченка був суцільний приватний сектор. Причому будиночки якось стояли на крутих спусках. Адже людям було важливо жити ближче до берега й до місць праці. Деякі будинки стояли впритул до невеликого порту з човнами.

набережна скелі

Щоб вирівняти місцевість знадобилося підривати скелі. Людей, звичайно, перед цим відселили в інше, нове житло.
Втім і зараз можна побачити залишки гранітних скель на набережній. Вони зараз не заважають, а лише прикрашають набережну Дніпра. MyCollages - 2023-05-02T181548.110

Раніше ми писали про: На Дніпропетровщині геологи знайшли сліди моря на зразок Каспійського