Розкрадання державного блакитного палива на мільярди. Обшуки пройшли в офісі Дніпропетровського облгазу та ще у багатьох областях

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ) ліквідувала масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК "Нафтогаз України". У Дніпропетровській та багатьох інших областях пройшли обшуки в офісах облгазів. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" посилаючись на пресслужбу СБУ.

0b397193c3e3007d1cd6a10e86235b41

Як повідомляється, до організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

Схема полягала у тому, що "на папері" посадовці з облгазів платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували його від них. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося удержавній  газотранспортній системі. Такі злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році.

Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти переводили підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

bf8cd8920e483c263716dda959a07edd

При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед "Нафтогазом".

У подальшому організатори схеми намагались "списати" штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів. Втім співробітники СБУ викрили оборудку та заблокували її реалізацію. Правоохоронці провели 17 березня обшуки в офісних приміщеннях облгазів. У двох регіонах України керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам.

Для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває досудове розслідування. Воно ведеться за двома статтями КК України: ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі шахрай продавав неіснуючі дрова через інтернет.