У скільки обійдеться весняний салат у Дніпрі. Огляд цін на ринку
Весну багато хто любить ще й за те, що можна готувати різноманітні весняні салати з ранніх овочів. Дніпровська панорама поцікавилася, в яку ціну продають нині на ринках Дніпра овочі для салатів і не тільки.
Отже на Лівобережному ринку помідори продають по 85 грн за кілограм, по 100 грн - великі рожеві, по 130 грн - невеликі сливки-чері;
молодий болгарський перець - 115 грн;
часник цього року - 95 грн;
огірки - 100 грн;
кабачки - 47 грн;
картопля - 10 грн;
молода капуста - 70 - 69 грн, але при цьому просять не обривати на ній верхні листки. Все має свою вагу. А коли обривають верхні листочки, сохнути будуть наступні.
Деякі продавці навіть не дозволяють "мацати" молоду капусту руками, аби вона не втратила товарного вигляду.
Молода цибуля - 55 грн
морква - 59 грн.
На цьому тижні суттєво подешевшала редиска: від 75 грн за кілограм (була на тому тижні на вул. Робочій, сьогодні там за неї просять 55 грн) до 45 грн.
Яблука червоні - 35 грн, зелені - 40 грн.
А от найдорожчими лишаються фрукти, яким у нас ще зарано дозрівати:
виноград - 250 грн,
абрикоси - 200 грн;
груша - 120 грн;
полуниця - 200 грн.
У середу на прилавках головного ринку Дніпра "Озерці" полуниці було дуже рясно. Тут за неї просять 160-180, 200 грн. Ягоди крупні, великі, різні. Продавці кажуть, що це вже місцева ягода - полуниця з Нікополя та Царицанки. Покупців на неї цього дня було менше, ніж пропозиції. Можливо, люди ще не знали, що на ринку вже повно смачнючої ягоди. Або ж ще відлякують ціни, бо все, що раннє, ще дорого. Та й полуниця, скоріш за все, була під плівкою або в теплиці.
Скільки коштує салат
Словом, найпоширеніший салат з молодої капусти і огірків обійдеться господині (1 кг капусти + 1 кг огірків + 0,5 кг цибулі) у 195 грн.
Якщо ж робити салат з помідорів та огірків, то вийде дорожче, ніж 200 грн.
Також не зайвим буде нагадати, що в ранніх овочах може бути перевищений вміст нітратів.
Як убезпечити себе від нітратів
Нітрати в найбільшій кількості накопичуються в живцях листя і на підставі плода. Саме тому у всіх овочів потрібно зрізати місце прикріплення до стебла та шкірки, які вважаються найнебезпечнішими частинами. У моркви бажано обрізати по сантиметру з обох кінців, а якщо її серцевина білого кольору, то моркву краще викинути. Стебла зелені також краще викидати, а в їжу використовувати лише листя.
Бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які є шкідливими для здоров'я. Якщо з-під шкірки просвічують плями сірого або коричневого відтінку, повз такий овоч також краще пройти повз.
Найбільш небезпечний весняний овоч – редис, через що його краще не купувати якнайдовше. Більш того, купуючи коренеплоди, необхідно мати на увазі, що найбільш небезпечні розсічені, луснули або зіпсовані плоди.
Перед тим, як вжити овочі та зелень у їжу, краще замочити їх на кілька годин у підсоленій воді. У салат із ранніх огірків, редиски та зелені можна додати одну столову ложку лимонної кислоти, яка заблокує небезпечні нітросполуки.
Вітамінізуйтесь на здоров'я!
Нагадаємо, раніше ми писали: Скільки у Дніпрі коштують абрикоси, дефіцит яких прогнозують у цьому сезоні