Борщ, "Привид Києва" та "Український лев" з'явилися на нових монетах світу

Монетні двори різних країн продовжують випуск ексклюзивних срібних монет на підтримку українського народу, які відображають героїчне протистояння українського народу армії загарбника. У дизайні монет відображено символи єдності, сили та мужності українського народу, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на АрміяInform.

Деякі з них замовляють українські банки для реалізації в своїй мережі. Так, наприкінці року «Ощадбанк» презентував серію «Патріотичні монети». Її складають дводоларові монети, випущені острівною країною Ніуе — «Русскій воєнний корабль, іді…», «Чорнобаївка — південний щит України», «Тракторні війська України», «Україна в моєму серці», «Все буде паляниця!».

2-02-shhedryk-1

Наразі український банк «Південний» приймає передзамовлення на срібну монету «Український борщ» номіналом 500 франків КФА, виготовлену 2022 року монетним двором Польщі (країна-емітент — Камерун). До речі, ще 2021 року Камерун випустив дві срібні монети на українську тематику. У серії «Легендарні воїни» — «Запорозький козак», номіналом 3000 франків КФА та «Carol of the Bells», номіналом 500 франків КФА, з портретом українського композитора Миколи Леонтовича.

2-01-borshh-2

2-01-borshh-1

До 30 січня приймаються передзамовлення на п’ятидоларову срібну монету Банку Канади «Привид Києва», а до 31 січня — на південноафриканську колекційну монету «Український лев», номіналом 5 ранд, із головою лева на синьо-жовтому тлі та написом «Слава Україні! Героям Слава!»

3-02-lev

Назву «Україна — земля свободи» має четверта колекційна монета віртуального емітента «Сполучені Крипто-Штати». Її головним символом є соняшник. Випуск монети заплановано на кінець лютого 2023 року. Номінал цієї монети — 1000 сатоші (сатоші — це одна стомільйонна частина біткоїна, найменша одиниця криптовалюти, що зберігається в блокчейні).

1-osn

4-03-bitkoyin-2

4-01-lytva

4-03-bitkoyin-1

3-01-pryvyd-kyyeva-2

2-02-shhedryk-2

2-03-kozak-1

Також на 2023 рік заплановано випуск ще принаймні двох монет, центральним елементом яких є соняшник. Це 2 євро «Слава Україні!» Банку Латвії, розроблена художником Крішом Салманісом, та 2 євро «Разом з Україною» Банку Литви. Національну сторону литовської монети розробила художниця Егле Земайте, вона надійде в обіг у першому кварталі нинішнього року.

Нагадаємо, раніше ми писали, Жительница взорванного в Днепре дома по утрам варит кофе для погибшего мужа