Будівля філармонії у Дніпрі: 100 років асиметричної краси (фото)

У цьому році будівлі Дніпровської філармонії виповнюється 100 років. Вона є однією з перших у світі будівель у стилі конструктивізму, повідомляє Дніпровська панорама.

Будівля Дніпровської філармонії була побудована у 1911-1913 роках за проектом харківського архітектора Олександра Гінзбурга. Будівля Дніпровської філармонії була побудована в період, коли конструктивізм тільки зароджувався. Архітектор Олександр Гінзбург був одним з піонерів цього стилю. Він застосував у будівлі ряд новаторських рішень, які зробили її однією з найоригінальніших будівель у стилі конструктивізму. Асиметричні форми будівлі стали викликом тогочасній архітектурній традиції, яка була в основному симетричною. Гінзбург використовував асиметрію, щоб створити більш динамічну та цікаву форму. Він також синтезував прямі та криві лінії, плоскі та опуклі елементи, щоб створити більш оригінальний та сучасний вигляд.

філармонія Дніпро

Замість широких вікон, які були характерні для тогочасної архітектури, Гінзбург використав вертикальні вузькі отвори. Це було зроблено для того, щоб забезпечити природне освітлення без відволікання уваги від основної форми будівлі. Фасади будівлі спеціально позбавлені будь-якого декору, щоб підкреслити її функціональне призначення.

філармонія Дніпро

Спочатку будівля була призначена для театру-клубу громадського зібрання. Тут проводилися різноманітні культурні заходи, зокрема, симфонічні концерти, вистави, літературні вечори.

У 1917 році театр-клуб закрили, і будівля майже десять років простояла порожнею. У 1927 р. тут влаштувався «Клуб залізничників». Надалі тут містилася низка театральних установ — театр російської драми імені М. Горького (з 1930 з «перервами» до 1956 року), театр юного глядача (з 1969 по 1997 роки). На рубежі XX-XXI століть старий будинок знову порожній. Зрештою, 2001 р. сюди переїхала обласна філармонія.

філармонія Дніпро

За часів філармонії будівля була реконструйована та відреставрована. Сьогодні тут проходять концерти симфонічної музики, камерної музики, опери, балету, джазу, фольклору та інших жанрів.

Будівля Дніпровської філармонії є пам'яткою архітектури національного значення. Вона має унікальні акустика, яка вважається однією з найкращих у Європі.

Також раніше ми писали Пожежа мало не знищила історичну будівлю в Дніпрі (фото)