Пожежа мало не знищила історичну будівлю в Дніпрі (фото)

Дніпро може здивувати будь-кого великою кількістю старовинних будинків. Переважну більшість з них складають колишні прибуткові будинки. Дніпровська панорама розкаже вам історію одного з них., посилаючись на управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради.

прибутковий будинок

«Прибутковий будинок особнякового типу», значна історична будівля. Він знаходиться за адресою вул. Святослава Хороброго, буд. 26, м. Дніпро.

прибутковий будинок

Як зазначили в управлінні, прибутковий будинок побудовано в 1900-і рр. власником ділянки купцем Шліомой Венгеровим. Дата народження Шліома Мовшевича Венгерова невідома, помер у 1910 (1911) році у м. Харків. На 1891 р. є костянтиноградським 2-ї гільдії купцем, на 1897-1910 рр. – катеринославський 2-ї гільдії купець.

Проживав: село Олександрівка, Харківської губернії (1891); м. Харків, 4-та поліційна частина № 8 (1897); м. Харків, Вознесенський майдан, 6 (1910).

Дружина від першого браку невстановлена, від неї в шлюбі народився син Абрам-Давид. Від другого браку з Ребеккою (Ревеккою) Абрамівною Венгеровою народився син Сімон (Семен). Відомо, що в подальшому Ребекка Абрамівна одружилась на катеринославському міщанинові Кофмані.

прибутковий будинок

Домоволодіння було сформовано у 1897 році, з двох домоволодінь, які мали загальноміську адресацію: № 43 у 3-й поліційній частині та № 2333/ 353 у 3-й поліційній частині. У 1890-ті роки домоволодіння отримало адресу: вул. Велика Базарна, 26 (з 1939 р. – вул. Чкалова, 26).

прибутковий будинок

12 серпня 1891 року Ш. М. Венгеров купує домоволодіння у Д. З. Фельдмана та 04 березня 1897 року у М. Ю. Брагинської.

У 1900 – 1906 рр. за цією адресою працює трактир Венгерова.

прибутковий будинок

На 1911 рік на території домоволодіння розташовувались чотири кам’яних двоповерхових будинків, два одноповерхових кам’яних будинка, одноповерховий дерев’яний обкладений цеглою, одноповерховий дерев’яний, кам’яний сарай. В яких знаходились у 1911 році: пекарня та квартира Померанц, магазин та квартира Асаби, магазин Шульковського, квартири: Бродського, Гейне, Грановського, Маркіна, Мелина, Рабиновича, Резникова, Соковського, Школьникова.

прибутковий будинок

10 грудня 1911 року, відповідно до заповіту, у володіння домоволодінням введена удова Р. А. Венгерова (по другому чоловіку – Кофман).

У 1912 році тут працює фабрика штучних мінеральних вод Ошера, магазин Асаби, пекарня Тартаковського; у 1914 р. – трактир «Орел», у 1916 р. – квартира Р. А. Кофман, яка 01 квітня 1916 року продає домоволодіння Б. Л. Воробейчик.

прибутковий будинок

Головний симетричний фасад в стилі еклектики прикрашено значною кількістю цегляного та ліпного декору, інші фасади – без декору. Підвал та перший поверх було відведено під господарчі функції, на другому розміщувалися квартири.

За час експлуатації Об’єкту проводились чисельні перепланування приміщень, зміна габаритів дверних та віконних прорізів, засипка віконних приямків у підвал, надбудова над критим ґанком, одноповерхові прибудови з окремими входами у квартири, двоповерхова прибудова зі сходами на другий поверх. Крім того проводились поточні ремонти: заміна покриття даху, інженерних мереж, тинькування, фарбування та утеплення окремих ділянок, влаштування вимощення.

На початку 2000-х рр. в будівлі відбулась пожежа. Майже повністю згорів дах, горище, перекриття та перегородки на 1 і 2-му поверхах, вікна та двері. Будівля зараз використовується частково.

Прибуткові будинки Ууперіод 1880-1914-х років зводились доволі масово. Зазвичай, вони належали багатим громадянам міста, що могли вкладати свої гроші у нерухомість. Їх готували під здачу квартир, тобто це були своєрідні міні-готелі. У деяких будинках жили постійно, у якихось кімнати здавались на короткостроковий термін. Але більш поширеною була саме довгострокова оренда.

Нагадаємо, раніше ми писали: Козацькі реліквії з Дніпра: знайдено унікальні артефакти, що датуються XVIІI століттям (фото, відео)