День Іоана Мовчальника: чому сьогодні треба мовчати та молитися

У неділю, 3 грудня, Православна церква  України вшановує пам'ять Іоана Мовчальника, одного з найвідоміших церковних письменників і богословів. Це свято нагадує нам про важливість мовчання і молитви в духовному житті. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Хто такий Іоан Мовчальник

Іоан Мовчальник

Іоан Мосхопліт, або Іоан Мовчальник, народився в 354 році в Антіохії. У молодості він вступив до монастиря, де прийняв постриг. Іоан був дуже освіченим і талановитим письменником. Він написав безліч творів, у тому числі "Лествиця", "Про молитву" та "Про міру мовчання".

Іоан Мовчальник був відомий своєю глибокою вірою і любов'ю до Бога. Він прожив довге і щасливе життя і помер у 404 році.

Традиції

Цей день має особливе значення для православних християн. Іоан Мовчальник був великим подвижником і вчителем духовного життя. Він навчав, що мовчання є важливим засобом духовного зростання.

За народними повір'ями, 3 грудня погода передбачає, якою буде зима. Якщо в цей день сніг йде весь день, то зима буде холодною і сніжною. Якщо сніг випадає тільки ввечері, то зима буде теплою.

У цей день православні християни ходять до церкви, щоб помолитися Іоану Мовчальнику. У храмах проводяться богослужіння, під час яких читаються твори святого.

У народі цей день також називають "день мовчання". Вважається, що в цей день потрібно якомога менше говорити, щоб не накликати на себе біди.

Що не можна робити 3 грудня

  • Не можна багато говорити. Вважається, що в цей день потрібно якомога менше говорити, щоб не накликати на себе біди.
  • Не можна сваритися і лаятися. Сварки і лайка в цей день можуть призвести до сварок і лайки в цілому році.
  • Не можна давати обіцянок. Вважається, що виконати обіцянки, дані в цей день, буде дуже важко.
  • Не можна займатися важкою фізичною роботою. Вважається, що в цей день потрібно відпочивати і збиратися духовно.

Нагадаємо, раніше ми писали, що пожежа мало не знищила історичну будівлю в Дніпрі.