«Доходний будинок» купця Якова Вільчура у Дніпрі. Історичні факти і світлини (Фото)

У Дніпрі на вулиці Володимира Вернадського, 27 є цікава пам’ятка архітектури місцевого значення під охоронним номером 66, яку називають «Доходний будинок», повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради.

Пам’ятку збудовано в 1900 р. як прибутковий будинок купця Якова Вільчура за проєктом архітектора В.О. Шретера. Триповерховий будинок на шість великих квартир було оформлено в стилі еклектики. На першому поверсі розмістилися Управління Катеринославського поштово-телеграфного округу (зроблено окремий вхід) та квартира керуючого округом. Інші квартири використовувались під житло для заможних мешканців.

Після встановлення в місті радянської влади, будівлю було націоналізовано, квартири перетворено на комунальні, приміщення колишньої канцелярії використовували різні банківські установи (Промбанк, Ощадбанк).

В 1930-і рр. до правого бічного фасаду було прибудовано будівлю інституту зернових культур. В післявоєнний час в приміщеннях Пам’ятки розмістилися ректорат, приймальна комісія та частина кафедр сільськогосподарського інституту. Під час проведення капітального ремонту було демонтовано купол над центральним ризалітом та заміно покрівлю. Після переїзду учбового закладу, приміщення знову було переплановано під квартири.

В 1962 р. в правому крилі (1 поверх і підвал) відкрився шаховий клуб.

В 2000-2010-і рр. більшість квартир було переплановано під офісні приміщення, магазин (пробито окремий вхід) та ресторан (частина підвалу шахового клубу, влаштовано вхідний приямок, з двору демонтовано терасу і прибудовано об’єм обідньої зали та кухні).

доходный дом Вильчур

доходный дом Вильчура

доходний дом

доходний дом

доходний дом

Нагадаємо, раніше ми писали: Мер Дніпра розповів про мрію, коли закінчиться війна, здійснити навколосвітню подорож