Іноді можуть навіть зимувати в Україні: мешканець Дніпра вирощує тропічних метеликів

Мешканець Дніпра у себе вдома вирощує метелика бражник мертва голова, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на фб-спільноту “Комахи України”.

Там він оприлюднив фото гусіні, у якої якраз відбувається линяння.

гусінь червонокнижного метелика Дніпро

Як розповів Павло, цей вид іноді може зимувати в Україні:

Зимівлі є непрямі докази можливості даного виду переносити зиму лялечкою в діапаузі (сплячці). Певні якості осінніх лялечок вже доведені експериментом (здатні не розвиватися від 2 до 5 місяців та переносити температуру 9-10 градусів тепла протягом всього періоду такої сплячки). Більш перевірений була б природна знахідка життєздатної лялечки весною, але наразі таких свідчень немає. Існує гіпотеза, що в Україні на узбережжі Чорного Моря місцева популяція таки зимує. До цього офіційно у нас вони вважалися мігрантами.

Варто зауважити, що бражник один із найбільших та рідкісних метеликів Дніпропетровщини. Це єдиний тропічний метелик, який водиться на території України. Свою назву отримав завдяки малюнку на спині, який нагадує череп. 

Бражник мертва голова (Acherontia atropos) — комаха родини бражників. Один з 3 видів тропічного роду; єдиний вид роду у фауні України. Занесений до Червоної книги, як рідкісний. Зазвичай, живе у заповідниках.

Також раніше ми писали Український Стоунхендж: що відомо про курган-загадку Дніпропетровщини