Ліворуч вугілля, праворуч граніт. Де у Дніпрі знаходився центр пошуку копалин на 6 областей

У Дніпрі в ареалі Лагерного ринку є знакове колись місце - це КП "Южукргеологія" на вулиці Архітектора О. Петрова (колишня Чернишевського), 11. Величний, монументальний 4-поверховий будинок у стилі радянського неокласицизму першої половини 50-х років століття. Ганок головного входу прикрашають дві брили гірських порід: зліва кам'яного вугілля, праворуч граніту, пише Дніпровська панорама, посилаючись на посаду Сергія Шаленного.

Сергій пише, що протягом своєї більш ніж 75-річної історії тривалий час підприємство називали трестом. "Укрвуглерозвідка", "Укрвуглегеологія", "Южукргеологія"...

трест

Історія підприємства насичена цілою низкою відкриттів, які перетворили Середню Наддніпрянщину на один із найпотужніших мінерально-сировинних регіонів не лише України, а й усієї Східної Європи.

КП "Южукргеологія" за весь період існування на території діяльності, що охоплює 6 областей України: Сумську, Полтавську, Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку та частково Донецьку, відкрито понад 1250 родовищ корисних копалин, більша частина яких експлуатується і до сьогодні. Це родовища бурого і кам'яного вугілля (Західний Донбас), заліза, марганцю, титаноцирконієвих руд, кольорових, рідкісних, рідкісноземельних металів, дорогоцінних металів, гірничо-хімічної та агрохімічної сировини, будівельних, облицювальних, абразивних матеріалів, дорогоцінних і напівкоштовних мінеральних вод.

Роки від 2-ї половини 40-х до 2-ї половини 80-х минулого століття були "золотим століттям" для тресту. Тоді це було дуже потужне (у тому числі й у фінансовому відношенні) госпрозрахункове підприємство, що мало велику виробничу та соціальну інфраструктуру. Наприклад, на балансі трест мав близько 12 відомчих житлових будинків, 2 з яких, до речі, знаходяться на вул. Чернишевського, - пише Шаленний.

Хоча у Дніпропетровську було багато різних трестів, але для співробітників "Южукргеології" та мешканців відомчих будинків це слово мало свій, особливий зміст. Під ним малося на увазі маленька закрита "держава в державі", на яку можна було покластися.

Фото - Сергій Шаленний.

Нагадаємо, раніше ми писали: Ресторан-довгожитель: легендарному "Поплавку" у Дніпрі виповнилося 55 років