"Ми вже виплатили більшу частину грошей". Мер Дніпра Філатов про компенсацію постраждалим від ракетного удару на Перемозі

У Дніпрі мешканцям будинку на житловому масиві Перемога, які постраждали через ракетний удар 14 січня, вже майже виплатили грошову компенсацію. Міська влада вирішила демонтувати два зруйновані під'їзди багатоповерхівки та збудувати на цьому місці меморіальний сквер. Про це повідомив мер Дніпра Борис Філатов, передає Дніпровська панорама з посиланням на його інтерв'ю РБК-Україна.

Наслідки ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі

Міський голова пояснив, чому постраждалих вирішили розсілити у різні куточки Дніпра. 

Ми пішли за такою логікою. Перше, щось побудувати - на це треба час, це мінімум півтора роки. Друге - закони урбаністики кажуть, що людей, об'єднаних чи спільною соціальною стратою, національністю, спільною подією, разом селити не можна. Наприклад, військові містечка. Або національні селища - це фактично гетто, - розповів він.

За його словами, навіть якби був вільний будинок, поселити туди людей, у яких загинули родина, родичі - там би щодня були поминки. Звичайно, цих людей для соціалізації треба розселяти в різні місця.

Третя причина - з урахуванням загальної антикорупційної вакханалії в країні ми навмисно не пішли шляхом придбання житла на вторинному ринку. Тому що, якби ми купили в якогось забудовника, нам би сказали: чому ви купили у цього забудовника, а не в іншого. Прийшов би дядько міліціонер із "закарпатського котла": чому купили за такою ціною за квадрат, а не за такою, - пояснює Філатов

Саме тому місцева влада вирішила піти шляхом монетизації виплат.

З міськбюджету вже виплачено по мільйону гривень кожній родині, що втратила житло, плюс нам допомагає обласна адміністрація, додали мільйон гривень, плюс Монобанк та благодійний фонд Kiddo теж зібрали близько 103 або 107 мільйонів і теж додають людям. Тобто в середньому людина отримує від 2 до 3 мільйонів гривень, за які він може або придбати собі житло чи виїхати в інше місто і там собі купити. Тобто ми даємо варіабельність. Ми вже виплатили більшу частину цих грошей, - констатував Філатов.

Також міський голова додав, що буде з вцілілою частиною будинку.

Ми повністю демонтуємо два під'їзди, на їхньому місці буде меморіальний сквер. По решті під'їздів ми закінчили обстеження - будинок не потребує подальшого розбирання, тому треба робити проект зміцнення та розселяти людей у незруйнованих секціях, - додав Борис Філатов.

Нагадаємо, влучання крилатої ракети Х-22 у житлову багатоповерхівку в Дніпрі, за даними Дніпропетровської ОВА, забрало життя 46 людей, 80 людей отримали травми. Десятки людей досі переживають наслідки трагедії, втративши житло, рідних та друзів.