На Дніпропетровщині виявили спалах сальмонельозу: захворіли вісім дорослих та п'ятеро дітей

13 мешканців міста Кам‘янське та Кам‘янського району, серед них — п‘ятеро дітей потрапили в інфекційне відділення через сальмонелу, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на ГУ Держпроспоживслужби у Дніпропетровській області.

Спалах сальмонельозу стався у період з 25 лютого по 2 березня 2023 року. Захворілі, серед яких п'ятеро дітей відом від 5 до 17 років, були госпіталізовані до інфекційних відділень міських лікарень Кам’янського у стані середньої важкості з різними проявами розладу роботи шлунково-кишкового тракту, підвищенням температури тіла.

У закладі громадського харчування, з яким захворілі пов’язують харчове отруєння, провели перевірки.

У результаті епідрозслідування встановлено, що напередодні хворі справді вживали в їжу готову продукцію суші, придбану навинос в одному із закладів громадського харчування м.Кам’янського. За результатами контролю вимог чинного законодавства виявлено ряд порушень санітарних норм та норм у сфері безпечності харчових продуктів.

Зокрема суб’єкт господарювання не має державної реєстрації потужності як оператор ринку з обігу/реалізації харчових продуктів, не надано будь-яких документів, що підтверджують здійснення обігу харчових продуктів. У закладі громадського харчування порушується санітарно-гігієнічний, протиепідемічний та дезінфекційний режим, не дотримуються правила особистої гігієни персоналу, умови щодо зберігання, приготування та реалізації харчових продуктів, а також виявлено ряд інших порушень чинного законодавства, що, ймовірно, стали причиною поширення інфекційної хвороби, - йдеться в повідомленні Держпроспоживслужби.

Як стало відомо, небезпечні бактерії виявили у соусах, також їх залишки знайшли на ножах для нарізання риби і суші та на столі. У різних видах суши виявили бактерію, яка і є причиною інфікування потерпілих. Крім того, носіями бактерій та безсимптомними їх носіями стали двоє працівників закладу.

суши

 Наразі усі хворі пройшли лікування та виписані з одужанням. Нових випадків не зареєстровано. Вогнище ліквідовано.

Об’єкт громадського харчування на сьогодні не функціонує. У закладі здійснюються заходи щодо усунення встановлених порушень.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі чоловік пограбував два ювелірні магазини на 2,1 мільйони гривень (Відео)