У Дніпрі знайшли раритетне авто, яке виграли у лотерею майже півсторіччя тому (фото)

Мешканець Дніпра майже півсторіччя тому виграв у лотерею автомобіль. Це був ЗАЗ-968А, відомий як одна з моделей вухатого "Запорожця". Незважаючи на поважний вік, автівка добре збереглася й навіть виставлена на продаж. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

запорожець3запорожець10

За словами місцевого блогера Roma Urraco, "Запорожець" з 1975 року був в руках єдиного власника.

ЗАЗ-968А, який виграли в лотерею! За часів СРСР грошово-речові лотереї були досить масовим явищем: щороку в країні розігрувалася досить суттєва кількість автомобілів, мотоциклів, велосипедів, а також інших менш цінних призів. Цей "Запорожець" моделі 968А якраз і був виграний в подібну лотерею у 1975-му році. З тих пір автомобіль був в руках одного єдиного власника і досить добре зберігся до наших часів! - написав у соцмережі блогер.

запорожець1запорожець2запорожець4запорожець5запорожець6запорожець7запорожець8

Відомо, що 8 січня 1976-го, у Запоріжжі з конвеєра заводу "Комунар" вийшов мільйонний  автомобіль "Запорожець". Це була модель другого покоління - ЗАЗ-968А (той самий "вухатий"). 

Найдоступніша малолітражка СРСР мала двигун 1,2 літра,  розганялась до 118 кілометрів на годину, витрачала 6 літрів палива на 100 кілометрів й коштувала у ті часи 3–3,5 тисячі рублів.

"Вухатий" випускали до 1980 року, модель отримала Державний знак якості. Але цю автівку складно назвати бездоганною, хоча її конструкція витримувала будь-який ремонт. 

Двохмільйонний "Запорожець" від "Комунару" вийшов у жовтні 1982 року. Цікаво, що для першого мільйона автівок знадобилося більше 15 років а для другого  – менше 7. Всього з 1960 по 1994 роки у Запоріжжі виготовили майже 3,5 мільйонів "Запорожців".

пост про авто

Раніше ми писали, хто щодня захищає Дніпро від ворожих повітряних атак.