Нові тарифи, електронний рецепт та перерахунок пенсій. Які зміни чекають у Дніпрі та області з 1 квітня

Які зміни відбудуться в Україні та Дніпрі з 1 квітня 2023 року. У квітні перерахують пенсії для пенсіонерів, що працюють, а також підвищать тарифи на воду. Також протягом квітня власникам субсидії потрібно буде виплатити борги з комуналки. Які ще зміни чекають на громадян, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Уніан.

Перерахунок пенсій з 1 квітня

З 1 квітня для пенсіонерів, які працюють, проведуть перерахунок пенсій. Це стосується українців, які вийшли на пенсію у 2021 році та продовжують працювати, тобто їхній страховий стаж за 2 роки збільшився на 24 місяці.

Саме ці категорії пенсіонерів отримають перерахунок пенсій. Розмір перерахунку індивідуальний кожному за пенсіонера.

Перерахунок субсидій

Субсидії у квітні 2023 року будуть перераховані протягом місяця наступного опалювального сезону на період до квітня 2024 року. Також у квітні всім власникам субсидії, які мають заборгованість із комуналки, потрібно обов'язково виплатити борги протягом місяця. Інакше у травні їм не зарахують субсидію.

Нові тарифи на воду

У квітні для українців підвищать тарифи на воду. Але ця зміна буде видно лише у травні, коли ми оплачуватимемо платіжки за квітень. Тарифи відрізнятимуться у кожній області. У середньому витрати на воду для сім'ї із 3 осіб зростуть на 60 гривень за місяць.

Очікується, що найвищими тарифами на воду будуть у Кіровоградській області – 61,7 гривень за кубометр води, а найнижчими – у Львівській області – 27,2 гривні за кубометр.

Тарифи на електрику

1 квітня 2023 року мав закінчитися період пільгових цін на електроенергію, під час якого заборонено підвищувати тарифи. Після його завершення ціни могли зрости. Однак наприкінці березня стало відомо, що українцям продовжили дії пільг на світ до 30 квітня. Тобто, до травня тарифи на електроенергію точно не зміняться.

Електронні рецепти на ліки

З квітня українці зможуть виписувати електронні рецепти на ліки за спрощеною процедурою. Виписувати електронний рецепт зможе будь-який лікар, навіть якщо з ним не укладено декларації. Але пацієнт має бути обов'язково зареєстрований в ЕСЗ – електронній системі охорони здоров'я.

У разі відсутності електроенергії, перебоїв у роботі електронної системи чи за бажанням пацієнта лікар також зможе виписати паперовий рецепт.

Для боротьби з самолікуванням багато раніше безрецептурних препаратів тепер продаватимуться за рецептом. До них відносяться антибіотики, психотропні, гормональні, протисудомні ліки, препарати на лікування артеріального тиску, серцевих захворювань.

Подорожчання продуктів

В Україні очікується подорожчання продуктів харчування на 10–15%. Насамперед подорожчають молочні продукти, м'ясо та яйця, а також імпортні товари. Подорожчання пов'язують з економічними чинниками, а також із традиційним зростом цін перед Великоднем.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як перевірити натуральність сиру, що продається в магазинах Дніпра