Новий рік несе нам більше сонячних затемнень. Які з них можна спостерігати з Дніпра

Наступного, 2024 року, людям пощастить спостерігати п'ять затемнень: два місячних і три сонячних. Це на одне більше, ніж у 2023-му. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Упродовж року може відбутися до семи затемнень. Але здебільшого в році два місячні і два сонячні затемнення. У 2024-му іх буде п'ять

Місячні затемнення

  • Перше місячне затемнення відбудеться 24 і 25 березня о 20:30 за всесвітнім координованим часом (UTC). Воно буде повним.  Максимальна фаза затемнення відбудеться в суботу, 25 березня 2024 року, о 01:30 UTC. Точка найбільшого затемнення буде розташована в Північній Атлантиці, приблизно в 1500 кілометрах від островів Азорських. У цій точці Місяць буде повністю закритий Землею. Затемнення буде видно з більшої частини Європи, Африки, Північної та Південної Америки, а також з деяких частин Азії. В Україні затемнення буде видно з усієї країни.
  • Друге місячне затемнення станеться 17 і 18 вересня о 22:30 за всесвітнім координованим часом (UTC). Воно буде частковим. Максимальна фаза затемнення відбудеться в вівторок, 18 вересня 2024 року, о 04:30 UTC. Точка найбільшого затемнення буде розташована в Індійському океані, приблизно в 2000 кілометрах від островів Мадагаскар. У цій точці Місяць буде закритий Землею на 60%. Затемнення буде видно з більшої частини Азії, Африки, Європи, Північної та Південної Америки, а також з деяких частин Австралії. В Україні затемнення буде видно з південних областей, зокрема з Одеси, Херсона, Миколаєва та Криму.

Сонячні затемнення

  • Перше сонячне затемнення відбудеться 8 квітня о 11:30 за всесвітнім координованим часом (UTC). Точка найбільшого затемнення буде розташована в Мексиці, приблизно в 100 кілометрах від міста Пуебла. У цій точці Місяць закриє Сонце повністю, що призведе до повної темряви. Затемнення буде видно з більшої частини Північної Америки, а також з деяких частин Європи та Азії. В Україні затемнення буде видно з більшої частини країни, зокрема з Києва, Харкова, Дніпра, Одеси та Львова.
  • Друге сонячне затемнення відбудеться 2 жовтня о 02:45 за всесвітнім координованим часом (UTC). Воно буде кільцеподібним. Точка найбільшого затемнення буде розташована в Тихому океані, приблизно в 2000 кілометрах від острова Пасхи. У цій точці Місяць закриє Сонце на 99,4%, залишивши видимим лише вузьке кільце світла. Затемнення буде видно з більшої частини Північної та Південної Америки, а також з деяких частин Європи та Азії. В Україні затемнення буде видно з південних областей, зокрема з Одеси, Херсона, Миколаєва та Криму.
  • Третє сонячне затемнення відбудеться 17 жовтня о 14:45 за всесвітнім координованим часом (UTC). Точка найбільшого затемнення буде розташована в Тихому океані, приблизно в 1000 кілометрах від островів Гамбієра. У цій точці Місяць закриє Сонце на 40%. Затемнення буде видно з більшої частини Північної та Південної Америки, а також з деяких частин Європи та Азії. В Україні затемнення не буде видно.

Це чудова можливість побачити це природне явище. Якщо ви живете в місці, де можна спостерігати затемнення, обов'язково скористайтеся цією можливістю.

Що таке місячне та сонячне затемнення

Місячне затемнення - це астрономічне явище, що відбувається, коли Місяць входить у тінь Землі. Тінь Землі складається з двох частин: тінь і напівтінь. Тінь - це найтемніша частина тіні, де Сонце повністю закривається Землею. Напівтінь - це менш темна частина тіні, де Сонце лише частково закривається Землею.

Сонячне затемнення - це астрономічне явище, що відбувається, коли Сонце входить у тінь Місяця. Тінь Місяця дуже мала, тому сонячні затемнення бувають рідко.

Історія затемнень

Темнення Сонця і Місяця відомі людству з давніх часів. Вони часто трактувалися як погані знамення. Наприклад, римський імператор Нерон звинувачував християн у тому, що вони викликали затемнення Сонця в 64 році н.е.

У середньовічній Європі затемнення вважалися вісниками біди. Наприклад, затемнення Сонця в 1066 році передбачалося як ознака того, що відбудеться норманська завоювання Англії.

У сучасну епоху затемнення більше не вважаються поганими знаменнями. Однак вони все ще є одними з найдивовижніших і найкрасивіших природних явищ.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні несподівано потеплішає до +14. Яка погода буде у Дніпрі.