Пенсійний вік знизять. Хто у Дніпрі зможе вийти на пенсію на 5 років раніше

Виходити на заслужений відпочинок в Україні можна буде на п'ять років раніше. Зниження пенсійного віку пов'язане з тим, що українці отримуватимуть пенсію із двох фондів – солідарного та накопичувального, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на biz.today.

Положення про більш ранній наступ права на пенсію міститься у законопроекті про накопичувальну пенсію, зареєстрованому у Верховній Раді.

На даний момент в Україні пенсійний вік настає у 60 років. Однак це за умови, що у людини до 60 років накопичилася необхідна кількість років страхового стажу. Якщо стажу не вистачає, то йому доведеться чекати до 63 або навіть до 65 років, коли для нього настане право на пенсію.

Участь у накопичувальній пенсії дасть українцям можливість виходити на заслужений відпочинок у 55 років. Це означає, що саме з цього віку вони зможуть отримувати кошти, які акумулювалися на їхньому накопичувальному рахунку протягом їх трудового життя.

Таким чином, українці зможуть отримувати дві пенсії після 60 років – солідарну та накопичувальну. При цьому право на виплату накопичувальної пенсії наступатиме раніше – у 55 років.

Зокрема, в уряді планують спочатку такі відрахування до накопичувальної пенсії:

  • 2023 року – 1% від зарплати;
  • 2024 року – 1,5% від зарплати;
  • 2025 року – 2% від зарплати.

Нагадаємо, раніше ми писали: Доплати до пенсії: хто у Дніпрі отримає додаткові гроші.