Секрети вулиці Блаватської у Дніпрі: чому на ній немає будинків і як вона називалася 100 років тому (фото)

Зараз ця вулиця носить ім’я  Олени Блаватської - всесвітньовідомої жінки-філософа, яка народилася у Катеринославі. Це дивовижно, але для увічнення пам’яті цієї дуже незвичайної жінки, кращого варіанту, ніж ця вулиця неможливо й придумати. Цей шлях також дивний й прямує якось проти всіх правил, як це робила колись Олена Петрівна Блаватська, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інформацію з інтернет-джерел.

портрет Блаватскої

вулиця-міст

Вулиця Блаватської проходить крізь парк Глоби і по своїх сторонах зовсім не має будинків. Її історія сповнена загадкових подробиць, які знають історики.

 Перша історична назва вулиці Блаватської – Нова. Досі так її називають чимало дніпрян, особливо старшого віку .Вулиця проходить у центральному парку імені Лазаря Глоби. Точніше, не в парку, а над його територією. Унікальність вулиці у тому, що на ній офіційно немає жодного будинку. І лише два вказівники – аншлаги. Магістраль виникла 95 років тому – як найкоротший шлях, що сполучає головний проспект та «цитадель обласної влади, розповідає дніпровський історик Максим Кавун.

вул блаватскої 2

 Вулиця Нова була створена в середині 1920-х років, як перший етап кардинальної реконструкції паркового комплексу після революційного лихоліття. Розташувалася вулиця на межі двох різних зон паркового комплексу, які до революції називалися «Міський сад» та «Технічний сад».

вулиця блаватскої 1964вулиця у парку

Прокладення вулиці Нової відбувалося три роки – з 1924 до 1927 рр. 1924 року розпочалися роботи з прокладення вулиці, два роки будували міст, і врешті-решт, роботи були завершені в 1927 році.

Нова вулиця, крім того, що пролягла над міським парком, мала ще одну характерну рису – вона була проїзною! Так, на ній у довоєнний час здійснювався інтенсивний автомобільний рух. Це добре видно на листівках 1930-х років.

автомобілі

Сьогодні це фактично паркова алея, й уявити рев автомобілів тут доволі екзотично, - пише Максим Кавун

Основна споруда на вулиці – це міст над парковим озером, збудований у 1925–1926 роках.

вид на вулицю

З тих часів міст- вулиця це фактично центральний оглядовий майданчик території парку. Праворуч відкривається чудовий краєвид на Літній театр у формі мушлі та містечко атракціонів. А зліва добре видно частину озера з фонтаном «Маленький принц», станцію та шляхи Дитячої залізниці та панораму вулиці Андрія Фабра.

дитяча залізниця

тунель Маяковського

Дещо цікаве приховується під самою вулицею, по обидва боки мосту над парковим озером. Тут розташовуються два тунелі Дитячої залізниці. Звичайно, їх майже не видно з траси вулиці, й слід уважно придивитися, спустившись униз, власне на територію парку, - пояснює історик

під мостом

фото парку журнала

З одного боку в цій вулиці  – «політична» природа,з ідеологічними пам'ятниками героям та символами влади. З іншого – це  улюблене місце паркових гулянь дніпрян та гостей міста, - додає Максим Кавун.

вулиця зверху

Вулиця Блаватської довжиною усього лише в кілька сотень метрів – одна з найбільш незвичайних. І ще вона одна з наймолодших в історичному середмісті Дніпра.

вул Блаватської

Раніше ми писали про: Лабіринти Аптекарської балки у Дніпрі: як у різні часи називали цю місцевість (фото)