Сержант бригади з Дніпропетровщини Ганна "Туман": героїня війни, яка не лише рятує життя, а й веде бій

Сержант 108-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з Дніпропетровщини Ганна з позивним Туман - справжня героїня війни, яка своїми вчинками наближає перемогу України. Жінка нагороджена різними відзнаками, серед яких медаль "За поранення" та "Cталевий хрест" Головнокомандувача ЗС України. Ганна розпочинала військову службу на посаді бойового медика стрілецької роти, а нині - головний сержант батальйону. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інформацію бригади.

У липні 2022 року Ганна у складі штурмової групи вирушила вглиб села Нескучне, що на Донеччині. Просування групи було дуже повільним і складним через сильну протидію противника. Ворог відкрив щільний вогонь з артилерії, мінометів та гранатометів. Ганна, незважаючи на рюкзак бойового медика, швидко маневрувала та прикривала побратимів вогнем зі свого АК-74. Несподівано поряд з нею вибухнув ворожий снаряд. Ганна зазнала контузії та втратила свідомість. Побратими винесли її з поля бою та надали першу допомогу.

Прийшовши до тями, Ганна відмовилась від евакуації, оскільки ворог посилював вогонь. Вона повернулася до штурмової групи та продовжила надавати допомогу пораненим. 

Я медик і маю допомогти побратимам, – сказала вона, і повернулась до штурмової групи.

На передовий стабілізаційний пункт в той день потрапило багато поранених, значній частині з яких надала допомогу саме Ганна. Вона боролася за життя воїнів цілу добу і лише на ранок з останніми пораненими зі складу штурмової групи покинула медичний пункт.

У червні 2023 року під час штурмових дій стався ще один випадок. Противник утримував підготовлені укріплені позиції. З’явилися втрати серед бійців батальйону. Усі медичні евакуаційні екіпажі напружено працювали. В якийсь момент надійшла інформація про те, що є поранені і загиблі, яких треба евакуювати з поля бою, але вільних машин немає. Терміново зібрали два додаткові екіпажі, до складу яких увійшли командир та два сержанти роти, водій та головний сержант батальйону сержант Ганна "Туман". Вони оперативно вирушили у напрямку населеного пункту, під яким відбувався бій.

Щойно авто зупинилось у місці, де перебував загиблий, і чоловіки встигли покласти його до мікроавтобуса, прогриміло кілька сильних вибухів. Командир та два сержанти отримали множинні осколкові поранення. Ганна прийняла командування. Вона та водій негайно перемістили поранених до транспорту та вирушили до стабілізаційного пункту. По дорозі жінка вела боротьбу за життя поранених. Кожному з них наклала щонайменше по декілька турнікетів. Чоловіки від болю і травм постійно втрачали свідомість, та головний сержант зробила все від неї залежне, і таки доправила усіх живими і притомними до пункту стаціонарної медичної допомоги.

Завдяки рішучим і професійним діям сержанта Ганни "Туман" життя побратимів було порятовано. Офіцер та два сержанти після одужання продовжують службу в лавах ЗСУ та нищать ворога.

Нагадаємо, раніше ми писали, що залізничник з Дніпра взяв військкомат у облогу, щоб піти на фронт.