Шлях з річки до крану. Як у Дніпрі щогодини перевіряють якість питної води

У Дніпрі для постійного та безперебійного забезпечення міста працюють дві насосно-фільтрувальні станції КП «Дніпроводоканал», які забезпечують шлях перетворення річкової води у питну - очищення, застосування реагентів, відстоювання, фільтрування, про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Дніпро ТV.

вода Дніпровода Дніпро1вода Дніпро2

Стан питної води у Дніпрі значно покращився після того, як за завданням міського голови Бориса Філатова у 2016 році на одній із НФС була проведена масштабна реконструкція – замінили обладнання у фільтрувальному блоці. 

Крім того, для обох насосно-фільтрувальних станцій Дніпро придбав 77 одиниць спеціалізованої техніки, зокрема дві пересувні електролабораторії. 

Ми беремо воду з річки Дніпро, потім вона у нас надходить на камеру змішування, в камері змішування ми додаємо дозовано коагулянт, хлор, потім ця вода проходить відстійники, після –фільтри і йде в резервуари чистої води, - розповідає про шлях води начальник однієї з насосно-фільтрувальних станцій Микола Кривошея.

На кожному з етапів вода проходить декілька точок контролю. Проби беруть на фізико-хімічний, санітарно-токсикологічний, органічний та неорганічний, мікробіологічний та радіаційний стани питної. Усього 61 показник. 

«Технологічна лабораторія працює цілодобово і виконує аналіз річки Дніпро та питної води за органолептичними показниками щогодини. Радіологічний відділ робить аналіз води з річки Дніпро та питної на альфа та бета активність щодня. Радіохімічні аналізи – стронцій та цезій – раз на місяць. На кожній точці контролю на місяць робиться 5 тисяч аналізів», – каже  в. о. завідувача лабораторії НФС Юлія Зюбенко.

Після проходження всіх ступенів очищення, знезараження та перевірки на відповідність показників  питна вода подається у розподільчу мережу. І там теж відстежують її якість. 

Спеціальна лабораторія КП «Дніпроводоканал» робить це по 50 точках, розташованих у різних куточках міста. Використана дніпрянами вода надходить до станції водовідведення, там робиться її нульовий етап очищення і знов відправляється на очисну станцію.  

На станції водовідведення кілька років тому теж була проведена реконструкція. Було встановлено сучасне обладнання, що дозволяє швидше і з найменшими енергозатратами проводити роботу. А наявність дизель-генераторів дозволяє тримати ситуацію стабільною за будь-яких умов, – розповідає Євген Коваленко, начальник іншої насосно-фільтрувальної станції.

Нагадаємо, раніше ми писали, у Дніпрі на рік перекриють тротуар.