Смачна італійська страва з української картоплі. Рецепт «ньокі» від відомого шеф-кухаря

У них називається "ньокі", а у нас - галушки. Але різниця є, звичайно. І вона саме у приготуванні, секрети якого розкрив відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко. Кулінар впевнений у тому, що у будь-якій страві можна знайти нові віддтінки вкусів, до того ж її можна приготувати швидше й процес має буде цікавішим, передає Дніпровська панорама з посиланням на сайт Клопотенка.

Якщо ви хочете приготувати якийсь оригінальний та смачний сніданок чи обід з картоплі, ньокі – саме те, що ви шукали. Серед італійців ньокі так само популярні, як і в нас галушки, і готують їх так само часто. Потрібно лише замісити тісто, відварити ньокі у киплячій воді та подати із якимось соусом. Існує багато варіацій, з чим подавати страву – це і рікота, і гарбуз, і вершки, і шпинат та томати. Ми обрали останній варіант, тож, приготуємо сьогодні ніжні ньокі зі шпинатом та томатним соусом.

ТРОХИ З ІСТОРІЇ СТРАВИ

Ньокі відомі ще з часів Римської імперії. Спочатку їх робили з манної крупи та яєць. Римські легіонери поширили страву по всій Європі. Ньокі дуже полюбилися, адже вони виявилися недорогими та легкими у приготуванні, до того ж – доволі ситними.

З тих часів з’явилася велика кількість різних варіантів рецепта: ньокі робили з пшеничним чи кукурудзяним борошном, з кабачками, панірувальними сухарями. Але після популяризації картоплі у Північній Італії ньокі почали готувати саме з бульби. Такий варіант є найбільш популярним і до сьогодні.

ОСОБЛИВОСТІ ПРИГОТУВАННЯ НЬОКІ

Отже, як ми вже знаємо, натепер ньокі – це частіше за все поєднання картопляного пюре із борошном та яйцем. Страва обов’язково подається з якимось соусом. Саме цим і обумовлена особлива форма ньокі – ребриста. Ці ребра у тісті допомагають всотувати більше соусу. В італійців є навіть спеціальна ребриста дощечка, по якій вони катають брусочки тіста. В нас такої немає, тому ми притиснемо тісто звичайною виделкою, буде не менш italiano vero. Варити ньокі теж потрібно правильно – закидувати вже у киплячу підсолену воду та перемішати, аби вони не злиплися. Одразу, як спливуть – діставати та перекладати у соус.

ЯК ПРИГОТУВАТИ НЬОКІ ЗІ ШПИНАТОМ І ТОМАТНИМ СОУСОМ
 
ІНГРЕДІЄНТИ

450 г очищеної картоплі
120 г борошна
1 яйце
1 лавровий лист
2 горошини духмяного перцю
сіль до смаку
Для соусу:
10 г вершкового масла
30 г шпинату
100 мл томатного соку або консервованих томатів

 ЯК ПРИГОТУВАТИ НЬОКІ ЗІ ШПИНАТОМ І ТОМАТНИМ СОУСОМ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
 
 КРОК 1
Для тіста очистьте картоплю від шкірки. В результаті у вас має вийти 450 г очищеного продукту.
 

 КРОК 2
Наріжте картоплю однаковими невеликими шматочками та викладіть у каструлю. Залийте водою, додайте 1 лавровий лист, 2 горошини духмяного перцю, сіль до смаку. Варіть до готовності, це приблизно 20-25 хвилин. 
 

КРОК 3
З готової картоплі злийте воду, видаліть спеції та за допомогою товкачика розімніть її. Додайте 120 г борошна, вбийте 1 яйце та замісіть однорідне тісто.
 
  КРОК 4
Зробіть з тіста «ковбаску» та наріжте її невеликими брусочками приблизно однакової товщини, по 1,5-2 см. За допомогою виделки трохи притисніть кожен брусочок, формуючи ньокі.
 
 
 КРОК 5
Для соусу розтопіть на пательні 10 г вершкового масла та викладіть 30 г шпинату. Тушкуйте кілька хвилин та влийте 100 мл томатного соку. Посоліть та дайте соусу прокипіти кілька хвилин.
 
 
 КРОК 6
У великій каструлі закип’ятіть воду, додайте дрібку солі. Вкидайте ньокі у киплячу воду, перемішайте та варіть на середньому вогні 3 хвилини, ньокі мають сплисти.
  
 КРОК 7
Готові ньокі діставайте шумівкою та викладайте у соус. Тушкуйте все разом на маленькому вогні пів хвилини, аби ньокі просочилися соусом.
 
Раніше ми писали про: Простий і смачний рецепт торта "Три склянки". Стане гордістю будь-якої господині (Відео)