Справжні українські. Як приготувати вареники з капустою від шеф-кухаря Клопотенка

Вони пухкі та смачні. А якими ще мають бути справжні українськи вареники?  До того ж вони обєднують людей, коли уся сім’я збирається разом, щоб наліпити варенички. А щоб все вийшло з першого разу, пропонуємо  тісто  на кефірі і начинку зі смаженою капусти. Передає Дніпровська панорама з посиланням на сайт Євгена Клопотенка.

ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ ТІСТА НА ВАРЕНИКИ ТА НАЧИНКИ

Замішуючи тісто для вареників, не перестарайтеся з підпилом, бо воно може стати тугим, а нам це не потрібно. За бажанням можете скористатися кухонною машиною з насадкою гак. Щоб з тістом було зручно працювати і воно не «пливло», йому треба дати час відпочити. Загорніть його саме в харчову плівку та залиште на столі, бо якщо накриєте рушником, верхній шар все одно буде трішки підсихати і воно буде гірше зліплюватися.

Для начинки вибирайте солодку та соковиту капусту, нарізайте її дрібно, але не надто довгими соломинками, тоді буде зручніше формувати варенички.

Якщо не плануєте одразу варити всі, викладіть їх на дощечку або велику тарілку, посипану борошном з відстанню 1 см один від одного. Поставте в морозильну камеру до повного замороження, а потім складіть в герметичний пакет та зберігайте не більше 6 місяців.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ
 
ІНГРЕДІЄНТИ


Для тіста:

-  360 г борошна (+ для підпилу) 
- 180 мл кефіру 2,5%
- 2 ст. л. соняшникової олії 
- дрібка солі 


Для начинки:

- 400 г білокачанної капусти  
- 1 цибуля (+1 для подачі) 
- 1 морква  
- 6 ст. л. соняшникової олії 
- сіль до смаку  

ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
 
 КРОК 1
Замісіть пухке тісто. В глибоку миску всипте 360 г борошна, дрібку солі, влийте 180 мл кефіру 2,5% та 2 ст. л. соняшникової олії. Замісіть тісто, яке не липне до рук. Сформуйте з нього кулю, загорніть у харчову плівку та залиште відпочивати на 20 хвилин на столі.

КРОК 2

Тим часом приготуйте начинку для вареників. Дрібно нашаткуйте 400 г білокачанної капусти, а моркву очистьте та потріть на крупній тертці.

КРОК 3

Цибулину очистьте від лушпиння та наріжте середнім кубиком.

КРОК 4

Розігрійте пательню з 4 ст. л. соняшникової олії, перекладіть овочі, перемішайте та смажте 15 хвилин на невеличкому вогні. Посоліть до смаку. Ваша капуста має залишитися трішки хрумкою. Потім змініть пательню з вогню та залиште остигати. Щоб прискорити цей процес, пересипте начинку в глибоку тарілку.

КРОК 5

Від тіста відріжте шматочок, розкачайте завтовшки 2-3 мм та зробіть склянкою кружечки. За необхідністю використовуйте борошно для підпилу.

КРОК 6

В кожен кружечок викладіть чайну ложку начинки та сформуйте гарні однакові варенички. Добре заліплюйте їх, щоб в процесі варіння вони не розірвалися. Викладайте варенички на дошку, посипану борошном.

КРОК 7

Коли зробите варенички, закип’ятіть воду в каструлі, додайте дрібку солі, опустіть в неї варенички. Після того, як вони спливуть на поверхню, варіть 4-5 хвилин на середньому вогні.

КРОК 8

Посмажте цибулину для подачі. Наріжте її дрібним кубиком, розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, перекладіть цибулю та смажте до м’якості та появи золотавого кольору. Відварені вареники відкиньте на друшляк, перекладіть в глибоку миску та додайте смажену цибулю.

Подавайте вареники тепленькими з улюбленими соусами – сметаною чи йогуртом змішаним із подрібненню зеленню. Залишки заморозьте, бо це зручно – мати під рукою такі смачні заготовки.

Раніше ми писали про Волшебный десерт для самой ленивой хозяйки. Как приготовить чизкейк без выпечки.