«Святий Віктор» - це військова машина. Хто й чому її так назвав, і яка дівчина в Дніпрі піклується про «Вітю» (фото і відео)

 Анастасія Теплякова паралельно з роботою в музеї «Літературне Придніпров’я» в Дніпрі знаходить і відправляє військовим автомобілі. Кількість за рік перевищила 15 авто! Дівчина каже, звісно, машини на фронті це витратний матеріал. Але серед автівок є унікальна, це «Святий Віктор» - автомобіль, що «воює» вже рік. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Насті 32 роки, дівчина дуже гарна, в неї пишне волосся, й вона любить прикрашати своє обличчя блискітками.

Це врівноважує мене зсередини, такий контраст з тим, що відбувається - каже Анастасія.

       Настя  улібка

З 2014 року, Анастасія з друзями допомагають українським військовим. Займаються всім - від білизни й смаколиків  до дронів й автівок.

Історія про «Святого Віктора» розпочалася у березні 2022-го, майже на початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Волонтери почали викупати машини й відправляти на фронт у допомогу військовим. Через деякий час бійці одну з автівок -  білий Мерседес,  назвали ім’ям святого переможця.

       Вітя розбитий з водієм

Він свою назву «Святий Віктор» отримав майже одразу. В ньому багато чого возили. Він потрапив під обстріл в перші дні. В районі Рубіжного. Його обстрілювали жорстоко. Він був вже без вікон без дверей… при цьому в ньому ніхто не постраждав. Виходив з будь-якої оказії, і пацани залишалися цілими. Тому й «Святий Віктор" - розповідає Анастасія

     Вітя розбитий

Тоді «Вітю», як люблячи називає автівку Анастасія, доставили до Дніпра у напівзруйнованому стані.

І коли йому стало зовсім погано, він отримав додаткову назву «Зомбі-Вітя». Я була дуже здивована. Бо залишився просто скелет машини. Його везли на тягачі, на лафеті, він не сам їхав. Скла не було, дверей не було, але – буде жити, сказав "автолікар", - згадує Настя.

         Настя і Віктор

Я тоді сказала- Якщо буде працювати, я вам його віддам, а якщо ні, то можна мені його в музей, будь-ласка! Я вже придумала концепцію, як він буде стояти у дворі, і як на ньому ми будемо читати вірші. Ми відвезли його на СТО, там кажуть - Тю! Так він живий! - розповідає дівчина.

   MyCollages - 2023-03-31T120741.232

Тож «Вітя» вирішив сам, де він найбільш потрібен. Машину відремонтували, корпус відновили зі всього, що знайшлося.

        вітя печворк

Машина в стилі «печворк»: двері від одного, бампер від іншого. Прикольно взагалі. Потім я його фарбувала. Пацани кажуть - Ого! Який він став красивий. Я кажу – ну так, зібраний з мільйона дверей!- каже Анастасія.

Але, «Вітя» і після цього «тюнінгу» залишився собою. І знов відправився туди, де дуже потрібен.

Зараз він там. Вітя у нас воює. Я забобонна, але не вірю, що з ним щось станеться. Поки що ремонтують електрику. Пацани кажуть - ми його не кинемо, переставимо електрику з іншого мерса. Бо там поганий двигун, а у Віті движок вічний , - каже Настя

        Настя и двер
Бажання ж залишити «Святого Віктора» у музеї здійснилося, щоправда, частково. Зараз в експозиції «Слово на сходах до перемоги» є двері автівки, ще з туфелькою, бо в мирні часи машиною керувала жінка. І ще колесо, прострілене ворожими кулями.

Раніше ми писали про: На Дніпропетровщині рибалка похвалився вже другим великим трофеєм (фото)