Так готує лише моя свекруха. Пиріжки з подвійною начинкою: ніжні, як пух
Для селян у минулому приготування пирижків прирівнювалося до свята, оскільки ця випічка незвичайна. Пекли великі пироги для особливої нагоди, особливо якщо начинка була дорогою. Як дорогу начинку використовували м'ясо, рибу та курячі яйця. Раніше у простого народу був дефіцит у цих продуктах, їх могли дозволити собі лише заможні. Тому м'ясні пироги, рибні та яєчні були на вагу золота, повідомляє Дніпровська панорама.
Готували пироги на весілля, похорони, релігійні урочистості. Маленькі капустяні або картопляні пироги були на постійній основі як обід чи вечеря для сім'ї.
Розкажемо, як приготувати пишні пиріжки з картоплею та печінкою.
Інгредієнти тіста для пиріжків:
Молоко – 350 мл;
Цукор - 1 ч.л.;
Дріжджі сухі – 8 г;
Яйце - 1 шт.;
Кефір - 2 ст.л.;
Сіль - 1 ч.л.;
Борошно - 560 г;
Рослинна олія - 3 ст.л.
Інгредієнти для картопляної начинки:
Картопля - 600 г;
Вершкове масло - 60 г;
Яйце - 1 шт.;
Сіль за смаком;
Зіра - 0,5 ч.л.;
Чорний мелений перець – 0,5 ч.л.;
Кріп свіжий - ½ пучка.
Інгредієнти для начинки з печінкою:
Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
Морква - 1 шт.;
Печінка – 500 г;
Топлена олія - 80 г;
Вода - 100 мл;
Сіль за смаком;
Куркума - 0,5 ч.л.;
Коріандр - 1 ч.л.;
Перець чорний мелений - ч. л.;
Кінза - ½ пучка;
Часник - 3 зубчики.
Приготування пиріжків:
У миску з теплим молоком висипаємо цукровий пісок та дріжджі, змішуємо. Розбиваємо в суміш яйце, додаємо кефір та перемішуємо.
Просіюємо в молочну суміш борошно частинами, вимішуємо тісто лопаткою. Поступово висипаємо в тісто залишки борошна. Змащуємо стіл олією, замішуємо тісто на поверхні руками.
М'яке не липке тісто відправляємо відпочивати у глибоку тару. Накриваємо кришкою тісто та залишаємо при кімнатній температурі на 1,5 години. Кожні 30 хвилин обминаємо тісто.
Очищаємо картоплю для приготування начинки. Нарізаємо картоплю дрібними кубиками та відварюємо до готовності. Нарізаємо дрібним кубиком цибулю, натираємо очищену моркву.
У сковороді на топленому маслі до золотистого кольору обсмажуємо цибулю. До цибулі додаємо моркву. Поки обсмажуються овочі, печінку пропускаємо через м'ясорубку.
Викладаємо печінку до овочів, обсмажуємо на вогні нижче середнього приблизно 15 хвилин під кришкою.
Можна додати трохи води
У цей час картопля з'єднуємо з вершковим маслом та яйцем, солимо і перетворюємо на пюре.
Картопляне пюре змішуємо із Зірою та чорним меленим перцем. Шинкуємо кинзу для обох начинок, додаємо в пюре частину зелені.
Висипаємо до печінки сіль, куркуму, коріандр та чорний мелений перець.
Готуємо печінку близько 6 хвилин, а потім висипаємо до неї зелень і нашаткований часник. Змішуємо компоненти та вимикаємо вогонь.
Ділимо тісто на колобки по 75 грамів кожен — приблизно 14 порцій. Залишаємо колобки на 10 хвилин під целофаном.
Викладаємо колобки на поверхню, змащену олією та руками формуємо товсті коржики. У центр кожного коржика кладемо по столовій ложці начинки - печінкової та картопляної.
Запечатуємо обидві начинки всередині одного пиріжка, ретельно защипуємо краї тіста.
Злегка притискаємо пиріжки і викладаємо на лист. Даємо пиріжкам 10 хвилин на вистоювання під целофаном.
У сковороді потрібно розжарити олію, опускаємо в неї пиріжки швом донизу. Пиріжки повинні плавати в олії.
Обсмажуємо їх рівномірно з усіх боків.
У результаті виходять пишні пиріжки з подвійною начинкою всередині. Вони виходять ситнішими, ніж звичайні картопляні пиріжки.
Нагадаємо, раніше ми писали
Мармелад приготувати вдома простіше простого. Навіть ледача невістка стане готувати мало не щодня