У Дніпрі на Монастирському острові активізувалися змії (відео)

У Дніпрі спостерігається навала змій. У деяких районах міста перехожі зафільмували їхні кубла, ці відео ширяться соцмережами. Містяни наполохались і застерігають один одного не гуляти узбережжями, аби не натрапити на рептилій. Зоологи називають таке явище "зміїними ранками". Вони триватимуть кілька днів. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Дніпро TV.

Подібні зміїні шабаші - тимчасове явище, яке спостерігають у Дніпрі щороку навесні, розповідають у департаменті екології Дніпровської міськради. При цьому ходних випадків агресії з боку рептилій не зафіксовано. Вони - частина нашої екосистеми і потребують захисту. 

За словами старшого наукового співробітника Дніпровсько-Орільського заповідника Олександра Пономаренка, на відео потрапили водяні вужі. Останні  20 років уих змій регулярно спостерегають у Дніпрі. Зоолог каже, що це так званий зміїний ранок.

Це пов’язано з їхнім способом зимівлі. Справа в тому що серед рептилій є різні варіанти зимівлі, як поодинокі особини зимують так і цілими групами. Відсоток особин які йдуть на групову зимівлю, він збільшується.   

Водяні вужі активно розмножуються, є санітарами водойм. І абсолютно не несуть загрози людям, запевняє зоолог.

Це звичаний вид, він не отруйний. Єдиний момент, що йому не подфортило по життю, тому що у нього не має жовтих вушок, як у звичайного вужа, і тому цього водяного вужа називають шаховою чи водяною гадюкою, - каже Олександр Пономаренко.

Якщо випадково натрапити на таку змійку, вона, швидше за все, просто втече. 

У водяного вужа певною мірою жовтий або помаранчовий відтінок. У гадюки - чорно-білий. По-друге у гадюки зрозуміло що вертикальні зініці. У цього зіниці, як і у людини, зіниця ока кругла. Ну і крім того гадюка більш масивна, товста, коротка міцно збита, - каже зоолог.

На Монастирському острові живуть тільки вужі, говорять фахівці. Вони юрмляться в кубла, аби швидше зігрітись на сонечку і почистити один одному луску. Потім розповзаються на полювання. Їх часто приймають за гадюк, втім вони насправді майже беззубі. 

У вужів зуби дуже маленькі дуже слабенькі. На оцих двох кістаках які вздовж верхньої частини рота йдуть - от на них розташовуються зуби. Але їх можна тільки нащупати по суті пальцем, - додав Олександр Пономаренко.

Раніше ми писали про те, що у Дніпрі помітили перших співочих перелітних пташок, що повернулися після зими.