У Дніпрі у День журналіста відзначили переможців творчого конкурсу "Інформаційний фронт-2022/23"

Вже другий рік журналістки і журналісти Дніпропетровщини відзначають професійне свято в умовах повномасштабної війни. Наші захисники, завдяки яким ми маємо можливість зібратись і привітати одне одного, хоробро боронять українські землі. Ми ж, журналісти, відстоюємо інформаційний фронт. У День журналіста, 6 червня, у Центрі журналістської солідарності Дніпропетровської регіональної Спілки НСЖУ відзначили переможців творчого конкурсу ДОО НСЖУ "Інформаційний фронт-2022/23".  У номінації "Краща журналістська робота на військово-патріотичну тематику" ім. Рема Суворова відзначено журналістку "Дніпровської панорами" Людмилу Блик за публікацію "Війна жіночими очима. Історії жінок-військових з Дніпра".

Традиційно до колег звернувся голова правління ДОО НСЖУ Олексій Ковальчук. Він подякував журналістам за працю, щирі репортажі, статті й доб­ропорядну позицію та побажав здоров’я, нових ідей і, звичайно, скорішої перемоги.

журналісти нагороди

Творчий конкурс імені відомого письменника, учасника війни, журналіста і фоторепортера Рема Суворова Дніпропетровська обласна Спілка проводить вже понад 10 років. 

Як відзначив директор книжкового видавництва "Журфонд" Олександр Давидов, коли родина Рема Суворова започатковувала цей конкурс, військова тематика не була настільки актуальною. Однак саме війна стала темою цьогорічного конкурсу. Медіа Дніпропетровщини постійно розповідають про земляків, які відважно стали на захист української землі, які наполегливо допомагають силам оборони як волонтери, про жителів сусідніх областей, які знайшли у нашому краї свою тимчасову домівку.

Конкурсній комісії у складі голови Валерія Дрешпака, Тамари Котишевої, Марії Бутиріної, Вікторії Карпової, Олександра Темчура довелося обирати серед 74 конкурсних робіт. Кількість і якість робіт зросла і перевершила сподівання, тому цього року вирішили не обмежуватися трьома місцями, а відзначити п'ять кращих робіт.

Разом з нашою колегою в номінації «Краща журналістська робота на військово-патріотичну тематику» ім. Рема Суворова, переможцями названо:

• Галина Литовченко, сел. Кринички – публікація «Як із пташенят виростають Соколи…»

• Тетяна Волкова, м. Павлоград – публікація «Іван заходив у бій першим, а виходив – останнім»: 27-річний хлопець з Павлоградщини віддав життя за Україну
Лауреати:

• Олена Кубарєва, м. Жовті Води – публікація «Війна – це шрами, які залишаються на все життя»

• Людмила Блик, м. Дніпро – публікація «Війна жіночими очима. Історії жінок-військових з Дніпра»

• Творча група телеканалу «Міська інформаційна служба», м.Кам’янське – телевізійний проєкт «Монологи війни»

Особлива вдячність родині Рема Миколайовича Суворова, яка протягом стількох років продовжує підтримувати конкурс та його лауреатів і переможців. Нинішні журналісти добре пам'ятають творчість Рема Миколайовича. Адже на рахунку цього письменника-фронтовика, журналіста більше десятка документально-публіцистичних книг, він відкрив для співвітчизників імена великої кількості ранішене відомих героїв-патріотів. Нинішня війна і часи дали Україні нових Героїв, тому присудження премії Рема Суворова в галузі журналістики за кращі твори героїчної і військово-патріотичної тематики стало навіть об’єктивною потребою.

нагородження журналістів

У конкурсі за право носити звання переможця і лауреата премії імені Р. Суворова упродовж десяти років змагалося чимало провідних журналістів області. На думку журі, низка публікацій, присланих на конкурс, гідна того, щоб з ними ознайомилося велике коло читачів, тобто щоб вони набули нового життя і повернулися до читача в іншій, довговічній формі – книзі. Видавництво «Журфонд» підтримало цю ініціативу. З нею погодилися і спадкоємці Рема Миколайовича. У 2017 році з’явилась перша книга переможців та лауреатів конкурсу, а нинівийшла з друку друга книга _ "Спадкоємці козацької слави".

вийшла друком книга

До видання увійшли твори переможців та лауреатів конкурсу на військово-патріотичну тему імені Рема Суворова, надруковані у 2022 році, а також деякі роботи представлені на цей конкурс у 2023 році.

Будь-який конкурс – це своєрідний екзамен на професійну придатність, а також можливість заявити про свої здібності та безумовно стимул для творчого злету. І не тільки.

Конкурс на військово-патріотичну тематику імені Рема Суворова має на меті як вшанувати пам’ять воїнів-журналістів старшого покоління, діяльність яких допомагала вижити, пройти крізь лихоліття Другої світової війни, кривавої жорстокої нацистської окупації та сталінських репресій, так і надихнути нас, сьогоднішніх, у запеклій борні протии російського агресора за свою свободу й гідність, за незалежність і державний суверенітет.

Водночас, конкурс – це можливість залучити колег для творчого змагання у висвітлюванні найактуальнішої теми сьогодення – самовідданість бійців ЗСУ, тероборони, Нацгвардії і волонтерів.

Таким чином, творче змагання має ще морально-етичну складову: номінанти конкурсу прикладами героїв своїх творів поширюють правду про події в Україні і закликають всіх нас, весь світ, робити все можливе заради нашої спільної перемоги та протистояти злу. Отже, величезна вдячність за це всім, хто залучився до участі в конкурсі.

Незважаючи на те, що видання має скромний об’єм та наклад, адже війна вносить свої корективи, ми разом з обласною організацією – Національною Спілкою ЖурналістівУкраїни не маємо права чекати слушного часу, оскільки його не існує, коли мова йде зараз про втрати бійців, загибель мирних людей, - говорить адвокат (Рада адвокатів Дніпропетровської області), кандидат юридичних наук, онука Рема Миколайовича Суворова Анна Єременко.

Також отримали нагороди переможці таких номінацій, як «Краща публіцис­тична робота року» ім. Аркадія Пальма, «Краща журналістська робота року» імені Олександри Дем’яненко, «Журналістський дебют» ім. Миколи Шутя і «Люби і знай свій рідний край» імені Павла Богуша.

Спеціальною відзнакою творчого конкурсу "Інформаційний фронт - 2022/23" удостоїний головний редактор Павлоградської регіональної суспільно-політичної газети "Рідний край" Володимир Сторчаков.

Номінація «Краща журналістська робота року» ім. Олександри Дем’яненко:

Переможці:

• Творча група криворізької телерадіокомпанії «Рудана» (авторка Олена Павловець, оператор Максим Пономарьов) – телевізійна програма «Війна. На шляху до перемоги», «Наша арта»

• Ірина Волошина, редактор інтернет-ресурсу «Визит Венал - Нікопольський край» – публікація «Більше, ніж просто робота: історії відданих справі поліціянток Нікопольщини»

Лауреат:

• Віталій Попруга, м. Кам’янське – публікація «Волонтерство і події, доля, віра, спорт, надії або річна хроніка спогадів журналіста з Кам’янського»

  Номінація «Краща публіцістична робота року» ім. Аркадія Пальма:

Переможець:

• Ірина Ситнік, сел. Петропавлівка – публікація «Історія родини з Дніпра: «Тепер ми маємо жити без Міші, а Маруся й досі чекає татка вдома»»
Лауреати:

• Володимир Буга, Niezalezna.pl – публікація «Свідчення лікарів з «Азовсталі», які повернулися з полону»

• Євген Хрипун, сел. Межова – публікація «Махно повертається?!»

 Номінація «Люби і знай свій рідний край» ім. Павла Богуша:

Переможці:

• Творча група криворізької телерадіокомпанії «Рудана» (автор Ірина Павленко, оператори Максим Пономарьов, Олег Каплій) – телевізійна програма «Наше». «Великоднє яйце-райце: традиції писанкарства в Кривому Розі»

• Олександр Козленко, сел. Широке – публікація «Широківські витоки Павла Глазового»

Лауреат:

• Творча група телеканалу «Міська інформаційна служба», м.Кам’янське (кореспондент Альона Руденко, співавтор та консультант Дмитро Кубанов, оператори: Сергій Суліма, Руслан Ниник; монтаж: Ілля Луценко, Євген Качанов; головний редактор Ірада Дробот, відповідальний редактор Анна Папченко) – телевізійна програма «ТОП міста» «Враження від міста Кам’янське»

Вітаємо колег з професійним святом і нагородами.

нагородження журналістів

нагородження журналістів

нагородження журналістів

нагородження журналістів

нагородження журналістів