У результатах дослідження "Депутати на війні: як місцеві політики захищають Україну" гідно представлені депутати з Дніпра

 Наприкінці 2022 року Рух ЧЕСНО направив звернення до всіх обласних рад та міських рад обласних центрів з метою отримати інформацію, хто з місцевих політиків захищає Україну на фронті. Результати оприлюднено на сайті Українська правда, передає Дніпровська панорама.

Нашому ворогу вигідно поширювати фейки про те, що депутати не воюють і ховаються за спинами народу. Загалом ми отримали дані лише від семи міських рад обласних центрів та чотирьох обласних рад. Це пояснюється тим, що ради не зобов’язані мати інформацію про деталі військової служби депутатів. Саме тому ми паралельно зробили запити до політичних партій і підготували окреме дослідження "Депутати на війні: як місцеві політики захищають Україну - розповіли учасники Руху ЧЕСНО

У кожній раді, яка надала дані, є депутати, які взяли в руки зброю. Дехто навіть уже склав мандат, аби дозволити наступному соратнику з партійного списку зайти у раду і виконувати представницьку функцію. 

депутати на війні

У Чернівецькій міській раді на військову службу пішли 26% депутатів. Усі вони виконують бойові завдання у військових формуваннях України. 

депутати на війні 2

Взяли до рук зброю більше чверті депутатів. За таких умов зібрати кворум для прийняття рішень у раді може бути досить важко. Отже, і проблеми міста можуть вирішуватись довше і складніше. Тому декілька депутатів вирішили скласти мандати і дати можливість новим депутатам їх замінити. 

За інформацією Руху ЧЕСНО Чернівці у лідерах.

Втім, міськрада Дніпра поступається Чернівцям лише на 1%. Проте тут більшість із тих, хто служить, мають контракт  добровольчого формування територіальної громади (ДФТГ) та можуть розірвати його в будь-який момент.

У відповіді на запит Дніпровська міська рада повідомила, що ще декілька депутатів є добровольцями ДФТГ неофіційно.

депутати на війні4

У цьому місті є добровольче формування при мерії. Це "Варта Дніпра", яка була офіційно створена при міськраді 7 березня 2022 року. Але це юридична дата створення, а фактично перші добровольчі групи вийшли патрулювати вулиці та райони вже ввечері 24 лютого. До складу формування входять і депутати міської ради. Керівником призначили представника "Європейської солідарності" Артема Хмельникова. депутати на війні 5

Депутат Олексій Безуглий від "Пропозиції" також брав участь у ДФТГ та розповідав про бойове злагодження свого підрозділу.

           депутати на війні 6

У Київраді проходять службу 23% відсотки депутатів. Тут депутати однаково розподілились на мобілізованих і добровольців ДФТГ. 

Київська міська рада налічує найбільше депутатів – 120. 27 із них після 24 лютого 2022 року вступили до лав сил оборони або територіальної оборони. Взяли зброю до рук представники майже всіх політсил, крім однієї. Цілком очікувано, це представники вже забороненої ОПЗЖ яку у Київраді очолює відомий ексрегіонал Олександр Попов. Той самий, який у 2013 році як голова КМДА намагався завадити Революції Гідності, встановлюючи на Майдані "йолку".

Нагадаємо, вихідці з ОПЗЖ досі залишаються у органах місцевого самоврядування, адже парламент вже майже рік відкладає рішення про позбавлення проросійських депутатів мандатів у місцевих радах та у ВРУ.

депутати на війні 7

Найбільший відсоток депутатів, які взяли до рук зброю, має фракція "Голосу". Другу позицію посідає фракція "Батьківщини", адже близько 40% депутатів від партії долучились до захисту держави. Третю позицію займає партія "Єдність", у якій також чотири з п’яти депутатів на службі мають контракт з ДФТГ. Наступними у рейтингу є позафракційні депутати, "Слуга народу", УДАР та ЄС.

Це перші серед всіх депутатських корпусів країни. Далі перелік доповнюють багато регіонів. В загальній картині Дніпро постає одним з лідерів.

Як показують результати дослідження, місцеві депутати нерідко обирають захищати свою громаду та Україну не лише у сесійній залі, а й на фронті зі зброєю в руках. Їхній внесок, як і внесок кожного українця, наближає нашу перемогу, а отже маємо продовжувати боротись та підтримувати один одного в боротьбі за спільне майбутнє- пишуть організатори дослідження.

Раніше ми писали про Співпраця Дніпра і Чехії: Філатов наголосив на необхідності довготривалих інвестиційних перспектив.