Україна побила рекорд споживання електроенергії: чи будуть вимкнення

Україна побила два рекорди споживання електроенергії за опалювальний сезон 2023-2024 років. Це сталося 7 та 11 грудня, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Він підкреслив, що Україна увійшла в стійкий зимовий температурний режим, це означає, що навантаження на нашу енергетичну систему зросло.

В енергомережі з’являється дефіцит потужності, який змушені компенсувати залученням аварійної допомоги від наших сусідів. На жаль, ми вже побили два рекорди споживання за опалювальний сезон. Найвищими показники були 7 та 11 грудня, - заявив очільник уряду.

Шмигаль наголосив, що сьогодні кожен українець може зробити свій внесок у нашу енергетичну стійкість, для цього достатньо заощаджувати електроенергію, особливо в пікові вечірні та ранкові години. За його словами, розумне споживання допоможе збалансувати енергосистему та уникнути планових вимкнень.

Ситуація в енергетиці

9 грудня в "Укренерго" заявили про важку ситуацію в енергосистемі - для покриття споживання електрики немає вільних потужностей генерації.  Для уникнення відключень компанія змушена була залучити аварійну допомогу від Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 400 МВт.

При цьому міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що на даний момент немає передумов для блекаутів. 

Ніяких відключень не було. Тому дійсно, перш за все, через втрату генерації, похолодання і зростання споживання, ми спостерігали в певні дні дефіцит, - заявив чиновник.

Також раніше ми писали Зовнішне освітлення у Дніпрі сьогодні буде не скрізь