Унікальний квартал старовинних котеджів стане частиною нового ЖК Дніпра (Фото)

«Нагірка» - один із найдорожчих та найпрестижніших районів Дніпра. У ньому, за 100 метрів від Нагірного ринку, є квартал, про освоєння якого роками мріяли багато архітекторів. Це – перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова. Тут розташований єдиний комплекс дореволюційних одноповерхових особняків, що зберігся в Дніпрі, що є історично цінними будинками. На жаль, ці старовинні будинки – у жалюгідному стані. Більшість із них відселені. Каркас будівель збудований з дерева та глини та обкладений цеглою, на стінах будинків помітні тріщини. Давно зрозуміло, що ці живі свідки історії потребують реконструкції.

Майстерня Аліпова запропонувала досить оригінальний і сміливий проект будівництва в цьому кварталі нового житлового комплексу, який включатиме фасади старовинних будівель (замовник - ТОВ «Стоун Парк»), який розглянули на черговій містобудівній раді ГоловАПУ Дніпра, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на на gorod.dp.ua. 

Проектом передбачається на ділянці 0,49 гектара спорудження двох нових будівель висотністю 8 та 13 поверхів. Комплекс розрахований на 200 однокімнатних квартир, 16 офісів, 9 магазинів та паркінг на 232 авто.

Для цього району теж почали розробляти Детальний план території, нас залучили до цієї роботи, – розповів Михайло Аліпов. – Ми стали формувати містобудівну концепцію, яка ляже в основу ДПТ. Цією роботою ми намагаємось визначити межі можливого поєднання старих та нових об'єктів. Фасади історичних будівель будуть збережені та включені до обсягу нового комплексу. Ми прагнемо знайти рішення, яке збереже об'ємну пластику старих об'єктів, переводячи їхню стилістику в обсяги сучасної архітектури. Подібне рішення ми вже реалізували на вулиці Короленка.

Також авторами проекту пропонується низка рішень транспортних питань на даному, складному для руху перехресті.

Думки про новий комплекс розділилися.

Начальник управління з питань охорони культурної спадщини міськради Дніпра Надія Ліштва застерегла авторів проекту:

При реалізації вашого проекту не зберігається характеру історичного середовища. А в законодавстві у подібних випадках є вимоги щодо збереження не лише фасадів будівель, а й історичного середовища. До цього дуже жорстко та уважно ставляться у міністерстві культури, де вам необхідно буде пройти узгодження.

Авторам проекту рекомендовано чітко визначитися з питанням відповідності концепції проекту історико-охоронному законодавству, акуратніше опрацювати питання фасаду комплексу та врахувати усі зауваження.

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі з'явилися перспективи для завершення житлового комплексу «Нова Перемога» (Фото)