За новими правилами: як на Дніпропетровщині отримати медикаменти за програмою "Доступні ліки"

В Україні з липня 2023 року медикаменти за програмою "Доступні ліки" відпускають виключно за електронними рецептами. В Дніпропетровській області паперові рецепти продовжують діяти лише у громадах, які офіційно визнані зонами бойових дій. Як тепер отримати медикаменти за програмою "Доступні ліки" безкоштовно або зі знижкою - розповіли в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

"З початку повномасштабного вторгнення уряд дозволив виписувати "доступні ліки" не лише за електронним, а й за паперовим рецептом. Відтепер останній продовжить діяти лише у громадах Дніпропетровщини, які визнані зонами бойових дій - у Нікопольському, Синельниківському та Криворізькому районах. За умови відсутності зв’язку або інтернету", - пояснив начальник відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Роман Стороженко.

За програмою "Доступні ліки" мешканці Дніпропетровського регіону можуть отримати медикаменти безкоштовно або зі знижкою. Загалом у переліку 405 лікарських засобів. Також є 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих.

Медикаменти, які доступні за цією програмою - для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового і нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, хронічного обструктивного захворювання легень. А також для профілактики інфаркту й інсульту.

Для того, щоб отримати "доступні ліки", спочатку слід звернутися до сімейного лікаря й взяти рецепт. Після чого прийти з ним до аптеки, яка підписала договір з НСЗУ. На Дніпропетровщині таких аптек зараз - понад 1,3 тисячі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як у Дніпрі отримати безкоштовно медикаменти.