Втративший на фронті обидві ноги захисник з Дніпра став першим в Україні, кому протез вживили у кістку

Під час виконання бойового завдання їхня автівка, підірвавшися на двох ворожих протитанкових мінах, підлетіла у повітря на 10 метрів, приземлилася на дах і загорілася. Врятуватися майже не було шансів. Загинув комбат, але двоїм захисникам пощастило вижити. Про це розповів 57-річний боєць, дніпрянин Ігор Крупнов - один з тих, хто опинився у цій пастці. Він отримав страшні поранення та втратив обидві ноги. Зараз цей чоловік відомий на всю Україну, адже він став першим в історії вітчизняної медицини пацієнтом, якому провели остеоінтеграцію. Простіше кажучи, вживили протези прямо в кістки. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Наше місто.

Зараз Ігор ще проходить реабілітацію у Львові, проте вже міцно стоїть на своїх нових ногах. Він - ветеран війни в Афганістані та успішний підприємеці, який вже чверть століття займався будівництвом та обслуговуванням плавальних басейнів у Дніпрі, став на захист країни вже у перші дні війни. В резервній роті він відновив забуті навички, трохи повчився методикам сучасної війни у ветеранів АТО і з травня 2022 року вже був на передовій, на південному фронті.

Ігор разом з побратимами по підрозділу були в активній обороні. Займалися аеророзвідкою, корегували вогонь нашої артилерії, здобували корисну агентурну інформацію від людей, які перебували в окупації. Потім навчилися наносити удари дронами по ворожих позиціях. Участь у деокупацію правого берегу Херсонської області та самого Херсону наш земляк вважає однією з найважливіших подій у своєму житті.

Проте саме у Херсонській області під час виконання бойового завдання автівка, у який окрім Ігоря Крупнова їхали командир батальйону та начальник батальйону із зв’язку, наїхала на ворожі протитанкові міни та пролунав потужний вибух.

Я одразу втратив свідомість, і те, що було далі, мені розповіли потім. Машина підлетіла в повітря більше ніж на 10 метрів, приземлилася на дах і загорілася. Кажуть, що мене кликали, а я ніяк не реагував, тому думали, що загинув. На жаль, комбат не вижив. Зв’язківець отримав два компресійних переломи хребта, через 5 місяців відновився, і його відправили назад в підрозділ. А я тримав такі поранення, що лікарі вирішили ампутувати кінцівки. Три доби був без свідомості в госпіталі Миколаєва. Прийшов в себе, коли привезли у Львів. Там і проводили всі операції, загалом - вісім. Остання - 10 квітня 2023 року, та, завдяки якій я і став відомий на всю Україну, - розповідає Ігор.

Ігор Крупнов у реабілітаційному центрі «Незламні» перебуває вже більш ніж півроку. Чоловік зізнається, що операції давалися йому дуже важко. Безмежний безкінечний біль, від якого опускалися руки.

Пам’ятаю, що коли запропонували остеоінтеграцію, яку повинен був робити австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс – хірург, який зробив вже до 500 таких операцій по всьому світу, настрій в мене був дуже пригнічений. Це було напередодні Дня Святого Миколая. Мені зробили чергову операцію, і мова йшла про те, що доведеться ампутувати праву ногу вище коліна. Але він сказав, що збережемо, і вже 20 грудня зібрав мені до купи праве коліно. Я був дуже щасливий і, хоч і сумнівався трохи, погодився на остеоінтеграцію. Переживав, правда, чи вистачить на неї сил. Думав, вже поставлю звичайні протези. Бачив, що хлопці ходять зі звичайними протезами, значить, і я буду ходити. Та, врешті-решт, дав згоду. Поставив лікарям одну умову, щоб робили одразу дві ноги. В результаті ліву ногу робили 40 хвилин, а праву – дві години. Важка була операція, велика крововтрата, та все завершилося хепі-ендом. На другий день вже міг стояти на ногах. І це було неймовірне відчуття!

Остеоінтеграція - це новітня для нашої країни методика. Згідно з нею, під час операції частину протеза імплантують прямо в кістку. А після загоєння та відновлення припасовують штучну стопу. Це найкращий спосіб протезування для людей, які втратили обидві ноги. Оскільки остеоінтегруючий протез, на відміну від класичного, більш мобільний та функціональний. Він дає змогу не просто ходити, а й відчувати поверхню під штучними стопами.

Зараз Ігор вже достатньо впевнено ходить, навіть водить автомобіль. З гордістю розповідає, що на День батька його відвідала старша донька Альона, і він з нею гуляв львівською бруківкою. Чоловік дуже задоволений протезами. Його чекає ще місяць реабілітації, а потім військово-лікарська комісія. Після відновлення планує розвивати свою справу та допомагати у бізнесі дружині Валерії, яка була і є його головною опорою упродовж всього часу лікування.

Наразі у Дніпрі зі справами допомагає похресник. Зрозуміло, що басейни під час війни ніхто не замовляє, проте у цьому році на відміну від минулого зріс попит на їхнє обслуговування. Це говорить про те, що люди відчувають, що російська армія не здатна окупувати Дніпро.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі відновлюють будинки після ракетних ударів: з початку року вже замінено 1099 вікон.