Якою була "Озерка" у Дніпрі 140 років тому (фото)

У соцмережі виклали дуже рідкісну фотографію Центрального міського ринку у Дніпрі – Озерка. Якою вона була 140 років тому 1885 року, повідомляє Дніпровська панорама.

Багато шанувальників історії відзначили, що такої фотографії ще не зустрічали. Виклав її в мережу Дмитро Алєксєєнко.

Цікаво, що кожен має свої спогади про цей ринок, і кожен запам'ятав його з висоти свого віку.

Природно, що вже ніхто не пам'ятає, якою Озерка була 140 років тому, адже з кожним роком щось змінювалося, а щось залишалося колишнім.

Наприклад, багато хто пам'ятає Озерку з знаменитим Колосом, а ще атракціоном, де на вертикальній круглій стіні їздив мотоцикліст. Коментатори уточнили, що атракціон проходив у старому цирку на Шмідті, майже на Озерці.

А при вході на критий ринок були кумедні криві дзеркала:

Озерка

Ежегодно на Озерке проводилась ярмарка:

ярмарки на Озерці

Торгові ряди манили різноманітним товаром, якого завжди було удосталь:

товари на Озерці

Згідно з історичними екскурсами, наприкінці XVIII ст. місцевість навколо нинішньої "Озерки" була болотиста, заросла густою рослинністю. Порівняно обжитим був лише район нинішнього парку Глоби – на перших планах міста там показано один із маєтків запорізького козака Лазаря Глоби – фруктовий сад навколо озера та якісь будівлі, про які зараз не можна сказати нічого певного.

На планах та картах Катеринослава ХVIII – ХІХ ст. можна побачити зображення глибокого мальовничого озера, яке колись було на місці нинішнього Центрального ринку. Від озера одержала назву і територія, що стала в останній чверті ХІХ століття площею – Озерною. На півночі вона сягала Катерининського проспекту (пр. Д. Яворницького), на півдні - до Підгірної слобідки, густо заселеної маленькими дерев'яними будиночками, хаотично розкиданими між вузькими і кривими вуличками. На заході площа межувала з Павлівською слобідкою, на сході - з корпусами пивоварного заводу "Спадкоємців Ф.Ф.Боте", за якими розташовувалися Технічний та Міський сади (парк ім. Глоби).

Зелені насадження навколо озера були поступово вирубані, озеро почало меліти і заболочуватися. На початку 1880-х років міська Управа вирішила "переселити" його. Прорили глибокий рів, що з'єднав озеро на площі з нижнім місцем - озером Технічного саду (парк Глоби), яким і спустили воду. В результаті в саду утворився великий довгастий ставок, що зберігся до теперішнього часу. А на місці колишнього озера вирішили влаштувати базар, який отримав назву "Озерний", а в народі "Озерка".

Сучасний головний корпус ринку звели у 1960-х роках.

Збереглися інші фото улюбленого ринку дніпрян різних років.

Колись на місці Озерки торгували з возів:

торгували з возів

Озерка

Біля ринку на вул. Гімнастичною створили заїждий двір, ресторани, синематограф, магазини та інші розваги.

1942 рік Озерка

1942 рік.

торгові лівки

Перші торгові лавки.

Озерка 1960-70

Торгівля овочами з машин у 1960-70-ті роки.

стовп Озерка ярмарок

1972 рік. Ринок "Озерка". Площа розваг на ярмарку.

Нагадаємо, раніше ми писали: Окраса вулиці Шолом-Алейхема у Дніпрі: синагога "Золота Роза"