З 1 липня ціни на АЗС підуть вгору. Скільки коштуватиме пальне у Дніпрі

З 1 липня в Україні планують повернути податки та акцизи на пальне до довоєнного рівня. При цьому підвищаться ціни на пальне на 20%, повідомляє Дніпровська панорама, з посиланням на Нафтогазову асоціацію України.

За оцінками консалтингової групи “А-95”, у разі повернення довоєнних податків

  • бензин подорожчає на 11,2 грн. (з 47,17 до 58,35 грн./л);
  • дизель – на 7,7 грн. (з 47,43 до 55,10 грн./л);
  • автогаз – на 2,6 грн/л (21,77 до 24,40 грн/л).

Як альтернативу, учасники асоціації пропонують підняти акциз на паливо до 180 євро/1000 л, а ПДВ залишити на рівні 7%.

Якщо підвищити акцизи і залишити ПДВ на рівні 7%, ціни на бензин і дизель майже не зміняться, а автогаз трохи подорожчає, але все одно залишиться вдвічі дешевшим за бензин.

цены на бензин

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн вважає повернення податків та акцизів на пальне до довоєнного рівня правильним.

По-перше, країні потрібні гроші. По-друге, ціни на нафту впали. Березень 2022 – 140 доларів, зараз – 75 доларів/бар. По-третє, зниження ПДВ призвело до зловживань деяких імпортерів, які через низький податок почали виводити прибуток з крайні шляхом фіктивного завищення цін на імпортований нафтопродукт. Коли ПДВ 20%, вигідніше лишати прибуток в країні. Відповідно, держава має шанс отримати ще й податок на прибуток, – пояснив Сергій Куюн.

Він додав, що нафтопродукти – імпортний товар. А також це друга стрічка у валютних витратах держави після зброї. Тому, зазначив Сергій Куюк, відтік валюти треба скорочувати. Підвищення податків та відповідно зростання цін – один із засобів скорочення споживання пального.

Куюн нагадав, чому рік тому скасували акциз та знизили ПДВ. Бо ціни на нафту через війну злетіли до 140 доларів/бар, а ситуація в крайні була вкрай важка й невизначена. Тоді уряд вирішив підтримати споживача, знизити податки й таким чином запобігти здорожчанню на 10 гривень за літр. Це був саме захист, а не намагання якось боротись із податковими схемами.

Нагадаємо, раніше ми писали: Повітряна тривога цієї ночі у Дніпрі лунала один раз.