Мери міст закликали центральну владу не руйнувати систему оборони України вилученням "військового" ПДФО з громад

Асоціація міст України звернулася до Верховного головнокомандувача Збройних сил України, президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом не вилучати з місцевих бюджетів так званий "військовий" податок на доходи фізосіб (податок із зарплат військових). Якщо цю ініціативу все ж буде впроваджено, то це зруйнує систему оборони України. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

У зверненні Правління Асоціації міст України зазначено, що ініціатива вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО руйнує державну єдність, яка здивувала світ з 24 лютого 2022 року, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням.

Для недопущення неналежного для військового часу використання коштів Асоціація міст України запропонувала визначити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70% «військового ПДФО», які будуть спрямовані на фінансування питання оборони.

Просимо зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військове» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень, а також підтримати законопроєкти 5995-д та 5960-1, які легалізують допомогу органів місцевого самоврядування Об'єднаним силам Збройних сил України, - зазначено у зверненнях.

Окрім цього голови громад закликають не скорочувати відсоток ПДФО, який залишається у місцевих бюджетах. Наразі там залишається 64% податку, але є інформація, що в уряді хочуть цю частку скоротити до 50%.

зверненнязвернення1звернення2

Нагадаємо, раніше ми писали, що держава хоче забрати у Дніпра більше ніж 3 млрд грн військового ПДФО. Таку ж суму місто витратило на допомогу ЗСУ за півтора року війни.