Більшість квіточок вже з почорнілими серцевинами. У Дніпрі втрачають урожай полуниці (фото)

Сезон затяжних дощів минув і дачники та городники поспішили до своїх ділянок: садити, полоти, доглядати у надії мати гарний урожай. Однак деяких господарів на полуничних ділянках очікував неприємний сюрприз. Рослини, що добре вегетували у вологий період, почали вже квітнути, але серединки квіток почали чорніти. Що це: подіяли таки приморозки чи похазяйнувала оленка волохата (бронзовка волохата), розбиралася Дніпровська панорама.

оленка

оленка

оленка

Одні досвідчені господарі говорять, що полуниця замерзла у поворотні заморозки. Треба було накривати.

У такому разі радять обірвати квіти з чорними серединками, аби рослина не витрачала сили. З них вже не буде зав'язі.

клубника

Інші впевнені, що це наслідки роботи жука оленки волохатої:

оленка

оленка

оленка

Більшість квіточок вже пошкоджена. Але, полуниця ще не вся цвіте, хочь щось ще можна врятувати, - пише у фейсбук Світлана Чухнова.

Дописувачі радять використовувати препарати Маврік, Біскайя, які вважаються безпечними для бджіл. Ще можна протруювати Каліпсо, він же Прованто Вернал. На жаль, його заборонили в Європі. Він класу 2 і тому небезпечний для бджіл. Також проти всіх шкідників добре діє Актофіт.

Також городники помітили, що оленка полюбляє їсти квіти нарцисів та гіацинтів і пропонують її таким чином заманювати на ці рослини, які можна щедро розсадити побіля полуничних грядок:

нарциси

Але найефективніший спосіб - збирати жуків врчну або приманювати на синій колір, який вони люблять.

Для цього варто розставляти ємності синього кольору з водою:

сині відра

Ось скільки їх назбирується:

сині відра

синій колір

Городники помітили, що після довготривалих дощів листя на полуниці починає скручуватися, це може бути початок захворювання під назвою борошниста роса.

Аби запобігти йому, радять використати топаз, хорус, скор, рідоміл голд.

На сьогоднішній день існує величезна кількість сортів, гібридів та видів садової полуниці. Хтось любить велику, хтось солодку, комусь подобається запашна.

Останнім часом великого розповсюдження набувають ремонтатні сорти полуниці, здатні давати 3-4 рази на рік урожай. Тобто з ягодою ви будете ціле літо, і навіть осінь. Ці сорти зараз почали квітнути, тож сподіваємося їх не пошкодять ні заморозки, ні оленка волохата.

полуниця

Також є надія на пізні сорти, які тільки почали викидати квітконоси:

полуниця пізня

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка вважає, що цього року сезон полуниці в Україні, ймовірно, розпочнеться пізніше — через велику кількість дощів. Такого ж сценарію побоюються й польські постачальники (Польща є одним з найбільших імпортерів ягоди в нашу країну). Через несприятливу погоду можуть бути збільшені виробничі витрати. Не виключено, що це відобразиться й на ціні для споживача.

Щодо прогнозу цін, то це важко спрогнозувати, оскільки все залежить від погодних умов другої половини весни», — зазначив Максим Гопка у коментарі РБК-Україна.

Нагадаємо, раніше ми писали: Чорні дерева без жодного листочка. У Дніпрі масово захворіли абрикоси (фото)