COVID-19 в Україні: карантин скасовано, але пункти вакцінації - працюватимуть

Кабмін України ухвалив рішення про те, що з 1 липня 2023 року карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу в Україні -  скасовано. Відповідно, COVID-19 переходить до групи сезонних захворювань, як, наприклад, грип. Але при цьому щеплення залишаються рекомендованими, а пункти вакцинації від коронавірусу – працюватимуть. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України.

"Навесні ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров'я, тобто COVID-19 було перенесено до постійної проблеми охорони здоров'я. Однак COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Тому вакцинація залишається рекомендованою, пункти щеплення працюватимуть", – пояснив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Щеплення проти COVID-19 в Україні залишаються рекомендованими і безоплатними. За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури.

Вакцинуватися можна буде у свого сімейного лікаря або у пунктах вакцинації. Пункти щеплень продовжуватимуть працювати, на їх базі додатково планується проведення рутинних щеплень.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. При цьому варто зазначити, що вакцинація проти COVID-19 є рекомендованою, але не обовʼязковою.

Базові протиепідемічні та профілактичні заходи (маски, антисептики, обмежувальні заходи та дистанції у місцях громадського користування) залишаються рекомендованими та застосовуватимуться у разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей.

Через відсутність карантинних обмежень відтепер використання COVID-сертифікату та його наявність є не обовʼязковою. Але варто відзначити, що попри скасування пандемії, кожна держава приймає самостійні рішення щодо запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб, тому в разі закордонних поїздок варто перевірити вимоги країни стосовно COVID-сертифікатів.

Нагадаємо, раінше ми повідомляли про те, які зміни чекають на українців з 1 липня.