У Дніпрі масово сохнуть гілки і листя на вишнях та черешнях. Причина та що робити

У Дніпрі та його околицях помітили, що вслід за абрикосами почали буріти й засихати вишні та черешні. Люди кажуть, що враження таке, ніби випав "кислотний" дощ, гілки місцями з обпеченим листям. Що це може бути і чим можна зарадити у цьому випадку, "Дніпровській панорамі" розповіла доцент кафедри селекції і насінництва Дніпровського державного аграрно-економічного університету, кандидат сільськогосподарських наук Інна Лядька.

На її думку, це моужть бути наслідки війни, що триває росії проти України.

Вибухи, які трапляються і в Дніпрі, і на фронті, - все це йде в атмосферу, повітряні маси переміщуються, а потім з опадами це все повертається і випадає. І на деревах утворюються наче опіки. Тобто, однією з причин ураження вишень та черешень може бути таке явище, - говорить Інна Лядька.

сохнуть вишні

Вона пояснила, що якщо просто засихає гілочка разом з листям і ягодами - це може бути і бактеріальний опік.. 

Але це якщо воно засохло в один момент. А якщо, як до прикладу на абрикосах, спочатку верхівки пагонів засихають, а потім, якщо не лікувати - то й все дерево -  це може бути моніліоз.

А якщо по всьому дереву незрозумілі плями, то це може бути наслідок якихось несприятливих викидів в атмосферу. Додам. що все це дуже індивідуально, залежить від регіону, потрібно дивитися, як саме виглядають пошкодження. Тобто або це хвороба, або якісь екологічні негаразди, - пояснює фахівець.

согнуть вишні

В останньому випадку, на жаль, зарадити чимось неможливо.

Єдине, чим ми можемо допомогти дереву - це зміцнити його імунітет. Зараз є багато препаратів-антистресантів. Спеціалізується на них італійська фірма Волагро, до прикладу, пропонують Радіфарм, Кентавр та інші антистресанти. Оброблене ними дерево не так стресово переносить перепад температур, заморозки. Також слід удобрювати, якщо дерево здорове, йому всього вистачає, отже в нього сильніший імунітет. Це як і в людей: вітамінів достатньо в організмі, ми рідше хворіємо. Вітамінів обмаль - починаємо хворіти, - розповідає Інна Лядька.

согнуть вишні

сохнуть вишні

Нагадаємо, раніше ми писали: Унікальне місце сили: у балці Сажівка неподалік від Дніпра можна відкрити у собі нові таланти (фото)