За рік оренда житла в Дніпрі зросла на 50%, що відбувається на ринку нерухомості (Відео)

Ціни на житло у Дніпрі варіюються залежно від району, його престижності, близькості до центру міста, наявності розвиненої інфраструктури та інших факторів. Наразі первинний ринок нерухомості в місті стоїть, проте оренда житла за нинішній рік зросла на 50%. Про це в інтерв'ю телеканалу "Відкритий" розповів експерт та голова Ради учасників ринку нерухомості у Дніпропетровській області Сергій Логутенко, повідомляє Дніпровська панорама.

За його словами, орендодавці не охоче здають житло переселенцям, родинам з дітьми, тваринами. А купують та винаймають житло тепер не на найвищих поверхах (з видом), а максимум до п’ятого.

Ситуація у Дніпрі з нерухомістю, як і базарний день. Буває густо, а буває й пусто. Ракети прилітають – затихли продажі. Через 3-5 днів люди “прокидаються” і вже моніторять нерухомість. Трагедії в інших містах і ситуація по країні вцілому теж є чинником затишшя для ринку нерухомості. Але все це лиш на деякий час. Закликаю зараз усіх, по можливості, страхувати своє житло, приміщення. І уважно зважувати всі аспекти при тому чи іншому виборі. Часто, те, що бачимо в оголошеннях буває гарною “заманухою” та оманою для людей, – відзначив Сергій Логутенко.

Логутенко

Експерт пояснив, що під час війни люди не витрачають гроші на купівлю житла, бо це нині ризиковано. Той, хто вкладає гроші, розуміє, що це ризик. В різних локаціях України вони різні. Наприклад, якщо говорити про Харків, то там ризики високі, купівлі-продажу там мало і вартість оренди - знижується.

Якзо дивитися на Львів або Івано-Франківськ - там забудовники будують, люди - купують, бізнеси туди переїжджають. Там зростає вартість оренди.

Дніпро знаходиться десь посередині моменту - і не дорого, й великого "двіжу" нема. Більшість угод з нерухомістю - це невелика нерухомість - одно та двокімнатні квартири. Люди їх купують, тому що оренда збільшується. В Дніпрі вона під час війни збільшилася на 50 %. (У Львові на початку війни було 100%, у нас - 50, але проблема була в тому, що в нас самої нерухомості нема, а попит великий. Люди їдуть, люди вважали, що будуть мешкати тут протягом кількох тижнів або місяців, і платили гроші навіть вище за квартиру, ніж вона коштувала. Але коли час пройшов, вже півтора роки війна, то вже у нас і ресурсів нема, і роботу хтось, хто працював, втратив, і тому зараз ситуація з орендою не така, як була восени. Попит на дешеве житло дуже великий, це квартири, які коштують 5-6 тисяч гривень (однокімнатні), її все одно не вистачає і квартири, які коштували 15 тисяч вже коштують 12. Вже й орендодавці кажуть, добре, хай будуть собаки, хай будуть коти, хай будуть діти і гарантійний внесок нам не треба платити. І такі пропозиції вже є і ми бачимо, що вартість зменшується - пояснює Логутенко.

Спостерігається й подальший дефіцит на малогабаритні дешеві квартири

Купляють квартири чому, тому що з орендою проблема і краще купити квартиру за 20 тис доларів і не платити оренду, але це ризики. Тому люди дивляться: або ризикуємо, купуємо і будемо сподіватися, що ракета до нас не впаде, або будемо орендувати і залежати від орендодавця, вартості й курсу долара. Тобто люди самі зважують, що для них краще сприймається, - каже експерт

Огляд нерухомості з більшими габаритами показує, що купують трикімнатні квартири менше і коштують вони на житлових масивах від 35 до 45 тисяч доларів. Більш дороговартісні квартири - від 50 і вище тис дол, ми бачимо, що угод вже небагато, але вони все ж є.

Але якщо говорити про ринок нерухомості, то не можна сказати, що це ринок, бо дуже мало угод. Якщо порівняти кількість угод з минулим роком, то вона впала в різних регіонах України на 70 відсотків

Нагорна частина міста нині найдорожча, після нього – центр Дніпра. Район Тополя – вдвічі дешевший. Існують також зараз великі ризики, про які не всі знають. Все частіше зустрічаються випадки шахрайства з нерухомістю.

У страхових компаній нема, на жаль, такого продукту, який би страхував від ракети

 Але є інші ризики, наголосив експерт

Усі квартири, якими я управляю, я страхую. Але роблю я це не тому, що цього хочуть люди, а тому що це частина сервісу, за мій рахунок це відбувається і це така опція - маркетинговий хід.

І ось на Великій Діївській у нас сталася пожежа на 8 поверсі, а квартира - на третьому, людина, яка там проживала, на жаль, померла, але пожежники, що гасили пожежу, так це ретельно робили, що вода була і на третьому поверсі. Це саме страховий випадок. Викликали страхову компанію, зробили акт обстеження, але я вже декілька тижнів шукаю, хто ж мені підпише, що це було. Управляюча компанія каже, що це не вона має робити, якщо прорвало якийсь кран - то це вони, а якщо гасили пожежу, то це - не вони. І от зараз я поїду в ДСНС і там мені дадуть якийсь папірець, який я надам страховій компанії і та зробить якусь виплату. Тобто цей шлях не простий, і власниця житла - не в Україні, тобто, добре, що в мене є доручення і я можу це робити, а інші люди - ні. Тому я закликаю всіх: робіть документи, тоді не буде проблем, - говорить експерт

Застрахувати і заплатити за поліс - легко. Є страхові компанії, які вже онлайн працюють. А по виплатам - ні, треба два-три тижні, а може й місяці походити, пописати, потурбуватися.

Подробиці - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Наслідки підриву Каховської ГЕС: на скільки можуть зрости ціни у 2023 році за прогнозом НБУ