Коли Дніпропетровська область змінить назву і завершить процес декомунізації (Відео)

На Дніпропетровщині досі не завершився процес декомунізації. Область має назву з прізвищем комуніста Петровського. Ще у 2019 році більшість народних депутатів проголосували за нову назву -  Січеславська область. Але до внесення змін до Конституції тоді не дійшло. Народні депутати наступного, IX скликання, до цього питання не поверталися. Зараз це зробити неможливо через юридичну колізію, адже поки діє воєнний стан, змінювати Конституцію не можна, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на ДніпроTV

Питання про перейменування Дніпропетровської області стало актуальним відразу після прийняття пакета законів про декомунізацію у 2015 році.  Вже за рік місто Дніпропетровськ змінило назву на Дніпро.

У лютому 2019 року 240 нардепів підтримали перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Голова Дніпропетровського товариства політичних в'язнів і репресованих Іван Дремлюга тоді збирав підписи громадських організацій, які вистьупили за перейменування області на Січеславську:

Область є такою унікальною, де було розташовано 5 запорізьких січей, де відбувалися великі козацькі битви, де було козацьких зимівників і взагалі тут козацьке населення у переважній більшості, то дуже важливо було би назвати цю область, що відповідає ситуації – Січеславська, - каже активіст.

Народним депутатам залишалося лише проголосувати за зміни в Конституцію. Втім вибори Президента та парламентарів пригальмували цей процес.

Зараз це зробити неможливо через юридичну колізію. Змінити назву області можна тільки після внесення змін до Конституції.

Оскільки зараз ми маємо воєнний стан, під час воєнного стану жодні зміни в Конституцію не можуть бути прийняті, вони заборонені. Тому зараз з юридичної точки зору, з точки зору Конституції, Основного Закону, змінити назву Дніпропетровської області неможливо, - пояснює народний депутат Дмитро Кисилевський.

Дніпряни здебільшого бажають змінити назву області, однак нардепи зможуть повернутися до перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей тільки після Перемоги та припинення воєнного стану.

Докладніше - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі помер відомий політик і президент "Злагоди" Віктор Веретенников