У Дніпрі почали демонтувати зруйновану ворожою ракетою частину багатоповерхівки на Перемозі

У Дніпрі на житловоу масиві Перемога  розпочалася реконструкція житлового будинку, частина якого була зруйнована ворожою ракетою 14 січня 2023-го. Спочатку проведуть демонтаж двох під'їздів (72 квартири), які були пошкоджені внаслідок атаки. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інформацію від Дніпровської міськради.

будинок на Перемозібудинок на Перемозі.jpeg1

Через ракетний удар, який стався у суботній день, загинули 46 людей, десятки квартир були зруйновані, ще десятки пошкоджені.

За цей рік місто повністю відновило будинок, в якому знаходилися зруйновані під'їзди. Встановлено нові вікна, замінено ліфти, виконано фасадні роботи. Мешканці повністю зруйнованих квартир отримали компенсацію у розмірі 2 мільйонів гривень.

Мешканка будинку Валентина підтримує демонтаж зруйнованих під'їздів. Її квартира на другому поверсі, якраз стане фасадною після демонтажу. Нині ж у ній вона проживати не може, тож чекає, коли матиме можливість повернутися додому.

У день вибуху я була з донькою вдома. За 5 хвилин до вибуху ми вийшли з кухні, яка розташована якраз біля зруйнованих під'їздів. Якщо б ми не вийшли, ми б загинули. Ми почули тупий звук, а далі все скло полетіло на мене. Моя голова була в уламках. На щастя, живі. Єдине, що страшно: я по цей день чую голоси людей, які кличуть по допомогу. А щодо демонтажу, то підтримую цю ідею. Хочу, аби ці під'їзди демонтували, і я мала можливість зробити ремонт у квартирі та в ній далі проживати. Вікна нам замінило місто. Лишилось лише дочекатись демонтажу. Я б хотіла, щоб на цьому місці була меморіальна дощечка або невелика капличка, де можна було б прийти та вшанувати пам'ять тих, чиї життя забрали росіяни. Але я проти, аби тут були дитячі майданчики або щось розважальне, - каже пані Валентина.

будинок на Перемозі.jpeg5будинок на Перемозі.jpeg2

Підрядники вже розпочали підготовку до демонтажу. Буде демонтовано понад 1050 панелей. Працюватиме компанія, яка має досвід у розборі будинків. Один з її проєктів – багатоповерхівка по вул. Мандриківській, 127, що вибухнув від газу 13 жовтня 2007 року.

Нині  триває підготовчий період: ми огороджуємо територію та готуємо її під встановлення баштового крану. Крім цього, підсилюємо конструкції. Це триватиме до березня. Потім почнемо розбирати будівлю. Це дуже кропітка робота. Треба обережно розібрати кожну цеглину, зачистити кожну деталь, а потім баштовим краном спустити. Усього – понад 1 050 панелей. Це дві секції під?їздів. Крім цього, тут передбачено відселення тих квартир, які розміщені поруч з місцем вибуху. Усе це – задля їхньої безпеки, адже процес демонтажу небезпечний і ніхто не знає, як поведе себе конструкція. Проте ми знаємо, як розбирати безпечно. Після демонтажу упорядкуємо фасадну частину будинку та виконаємо благоустрій території, – розказує представник підрядної організації «ПРІОРИТЕТБУД АЛЬЯНС» Андрій Пашко. 

Процес демонтажу двох зруйнованих ракетою під'їздів розрахований на рік, але, за словами директора департаменту житлового господарства ДМР Сергія Файфера, він може завершитися і раніше.

Ми довго працювали над тим, аби розробити правильний і безпечний проєкт демонтажу. Було багато складнощів у тому, аби не пошкодити квартири поруч. Ми обрали досвідчену підрядну компанію, яка має досвід у подібних роботах. Мешканці 42 квартир, які розташовані поруч з зруйнованих під'їздами, будуть відселені. Їм міськрада виділить компенсацію на винаймання житла на період демонтажу, - сказав Сергій Файфер.

Департамент соціальної політики уже тримає зв'язок з мешканцями цих квартир щодо компенсації на оренду житла.

будинок на Перемозі.jpeg6

Раніше ми писали, коли у Дніпрі трамвай №1 у Дніпрі відновить роботу в повному обсязі.